OPNIEUW STAKING IN ARGENTINIë TEGEN HARDE BEZUINIGINGEN VAN REGERING

In Argentinië is donderdag gestaakt tegen het harde bezuinigingsbeleid van de ultraliberale president Javier Milei. De nationale actie kwam er na een oproep van de Argentijnse vakbond CGT en legde zowel het openbaar vervoer in het Zuid-Amerikaanse land als het vliegverkeer nagenoeg volledig stil.

Heel wat winkels hielden de deuren dicht omdat het personeel niet ter plaatse raakte. Ook banken, supermarkten, scholen, universiteiten, containerparken en postkantoren bleven gesloten.

De regering zelf liet zich kritisch uit over de tweede algemene staking op vijf maanden tijd. "Ze moeten ophouden met vervelend doen en gaan werken", verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Patricia Bullrich. De conservatieve politica omschreef de werkonderbreking als "een teken van zwakte".

Argentinië kampt met een zware economische crisis. De inflatie bedraagt meer dan 280 procent en het land stevent af op een recessie. De op één na grootste economie van Zuid-Amerika lijdt onder een uitdijend staatsapparaat, een lage industriële productiviteit en een grote schaduweconomie die de staat veel belastinginkomsten ontneemt.

Met zijn forse bezuinigingsmaatregelen wil president Milei de overheidsuitgaven verlagen en de financiën weer op orde brengen. Hij schrapte onder meer duizenden banen in de openbare sector, zette sociale programma's stop en liet subsidies verlagen. De drastische maatregelen hebben echter ook geleid tot bezorgdheid over de groeiende armoede en honger in het land.

2024-05-09T16:26:12Z dg43tfdfdgfd