SPAANSE OVERHEID DREIGT BANKENFUSIE TEGEN TE HOUDEN

De Spaanse regering dreigt een samensmelting van twee grote Spaanse banken, BBVA en Babadell, tegen te houden. Ze zegt dat de overname "ingaat tegen de belangen" van Spanje.

BBVA lanceerde een vijandig overnamebod op Sabadell, drie dagen nadat de raad van bestuur van Sabadell een vriendschappelijk bod had afgewezen. Als de aandeelhouder groen licht geven voor het samengaan van de tweede en de vierde bank van Spanje, zou een Europese bankreus ontstaan.

De Spaanse regering ziet de plannen niet zitten. Volgens de extreemlinkse minister van Werk Yolanda Diaz gaan ze in tegen de belangen van Spanje. Er zouden volgens haar immers veel banen verloren gaan, "enkel maar in het voordeel van de buitenlandse investeringsfondsen die BBVA bezitten", stelde ze op X, het vroegere Twitter.

Minister van Economie Carlos Cuerpo waarschuwde op zijn beurt dat de overheid "het laatste woord" heeft en dat hij de transactie verwerpt. Hij had het over "mogelijk schadelijke gevolgen" voor het bankensysteem en voor de Spanjaarden.

2024-05-09T11:40:51Z dg43tfdfdgfd