8 MEI-COALITIE HERDENKT EINDE VAN WOII AAN FORT VAN BREENDONK

Aan het Fort van Breendonk (provnicie Antwerpen) heeft de 8 mei-coalitie zijn derde jaarlijkse herdenkingsactie gehouden voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. De organisatie ijvert voor een officiële feestdag op 8 mei, om de herinnering aan de (slachtoffers van de) nazigruwel niet te laten vervagen.

De 8 mei-coalitie is een samenwerkingsverband van vakbonden, en organisaties en personen uit het middenveld en de culturele en academische wereld. In afwachting van het bereiken van hun doel, de erkenning als officiële feestdag, maken ze van de zondag voor 8 mei een grote herdenkingsdag met toespraken, lezingen, theater, een bloemneerlegging en rondleidingen in het Fort van Breendonk.

Aan het Fort van Breendonk start maandag ook nog de voorleesmarathon "Dit zijn de namen". Tal van bekende en minder bekende sprekers zullen dan twee dagen lang de namen voorlezen van de duizenden verzetslieden die stierven tijdens WOII. Het gaat om mensen die werden geëxecuteerd of doodgemarteld door de nazi's, of die stierven door ontbering of geweld in de concentratiekampen.

2024-05-05T15:14:54Z dg43tfdfdgfd