ALARMERINGSSYSTEEM BE-ALERT WERD VORIG JAAR 287 KEER INGEZET BIJ NOODSITUATIES

Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) heeft in 2023 het alarmeringssysteem BE-Alert 287 keer ingezet bij noodsituaties. Dat meldt het Crisiscentrum woensdag in zijn jaaroverzicht. Het Nationaal Crisiscentrum blikt daarnaast terug op 2023 als een jaar met "verschillende grootschalige coördinaties, internationale samenwerking en verdere stappen richting een weerbaar België".

In totaal werden vorig jaar 60.090 nieuwe adressen geregistreerd in het BE-Alert-systeem. Tijdens de nationale testdag verstuurden ruim 200 gemeenten meer dan 1 miljoen berichten. Vorige maand telde het platform ruim 1,2 miljoen geregistreerde adressen.

"Naast de dagelijkse opvolging van tal van evenementen en gebeurtenissen in ons land, bracht het Nationaal Crisiscentrum ook in negen belangrijke veiligheidsdossiers de veiligheids- en overheidsdiensten samen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Ze verwijst onder meer naar de terroristische aanslag van 16 oktober 2023 in Brussel, de aanpak van overlast- en veiligheidsproblematieken rond het Brusselse Zuidstation en de repatriëring van Belgische onderdanen uit Niger, Soedan en de gebieden rond Israël.

"Ook gaf het Nationaal Crisiscentrum ondersteuning op provinciaal niveau, zoals bij de overstromingen in West- en Oost-Vlaanderen en de grote natuurbrand in de Hoge Venen", aldus Verlinden.

Het Nationaal Crisiscentrum heeft niet alleen bij (dreigende) noodsituaties een coördinerende rol, ook voor beschermingsmaatregelen brengt het NCCN de nodige partners rond de tafel. Zo vonden vorig jaar 27 ministerraden op EU- en NAVO-niveau plaats en zes Europese toppen waarvoor de beschermingsmaatregelen van meer dan 1.500 staatshoofden en regeringsleiders werden bepaald en gecoördineerd door het Crisiscentrum. Het NCCN coördineerde 75 dossiers, met 124 betrokken personen, waarin beschermingsmaatregelen werden genomen.

Verder analyseerde het Nationaal Crisiscentrum vorig jaar meer dan 33 miljoen passagiersgegevens in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit en terrorisme. In samenwerking met de Geïntegreerde Politie voerde het 3.895 controles uit, wat leidde tot 215 arrestaties in verschillende dossiers.

2024-05-01T13:49:13Z dg43tfdfdgfd