ASSISEN VLAAMS-BRABANT - VOLKSJURY ACHT IRINEL PUICA SCHULDIG AAN MOORD, BROER BUJOR AAN DOODSLAG

De volksjury van het Vlaams-Brabantse hof van assisen in Leuven heeft dinsdagavond na meer dan 10 uur beraad hoofdbeschuldigden Bujor en Irinel Puica schuldig bevonden aan respectievelijk doodslag en moord op Valentin Popa. Ze worden ook schuldig geacht bendeleiders te zijn van een bende die "andere misdaden" zou plegen. De zes andere beschuldigden zijn schuldig bevonden als leden van die bende.

Popa (24) kwam om het leven nadat hij op 2 juni 2021 in Opwijk één keer aan- en twee keer overreden werd door de broers Puica. Reden was een ruzie over een tweedehands Audi Q7, die later het moordwapen werd. Nadat de broers hardhandig weggestuurd werden door de verkoper (niet Popa) en zijn huisgenoten, keerden ze terug met een bende van acht.

De jury merkte in de motivering op dat, bij de eerste en tweede aanrijding, Bujor (29) niet aangevallen werd en dus uit vrije wil handelde. Nadat hij achteruit al tegen Popa was aangereden, had hij volgens de jury het slachtoffer op de grond moeten zien liggen. Zeven van de twaalf juryleden vonden dat zijn handelingen wezen op voorbedachtheid, maar er zijn acht stemmen noodzakelijk voor een veroordeling. De beroepsrechters mochten zich daarom ook uitspreken, en oordeelden tegen de voorbedachtheid, omdat die niet boven "elke redelijke twijfel" bewezen was.

Bij broer Irinel (23) was de voorbedachtheid, en dus moord, duidelijker. De jury verwees naar getuigenverklaringen die stelden dat er duidelijk een groep mensen op de baan stond, die Popa na twee impacten wilden ontzetten, maar dat Irinel alsnog "gewillig" erop af reed. "De aanrijding was te vermijden", meende de jury. "Hij had tijd om terug te komen op zijn beslissing en de uitvoering ervan."

2024-04-30T21:56:26Z dg43tfdfdgfd