DEMESMAEKER "GEKEND BINNEN POLITIE EN JUSTITIE" VOOR PARTNERGEWELD

Jurgen Demesmaeker, de 52-jarige man die beschuldigd wordt van moord op Ilse Uyttersprot, was "gekend binnen politie en justitie" voor onder meer partnergeweld, stalking en bedreigingen aan het adres van (ex)-partners. "Een aantal verhoorde ex-partners verklaarden schrik te hebben nu ze een verklaring hadden afgelegd", meldde het openbaar ministerie in de akte van beschuldiging.

De moraliteit van Demesmaeker zal de volgende dagen uitgebreid aan bod komen, maar de aanklager vatte het moraliteitsonderzoek al samen. "Volgens een aantal getuigen zou Jurgen Demesmaeker niet empathisch zijn, zou hij een egotripper (ik, ik, ik, ... ) zijn, zou hij niets (kunnen) vergeten; zou hij een kort lontje hebben; zou hij dominant, bezitterig, geobsedeerd en berekend zijn. (..) Hij schuwt geen psychisch of fysiek geweld. Een aantal verhoorde ex-partners verklaarden schrik te hebben nu ze een verklaring hadden afgelegd. Een aantal onder hen durfde zelfs geen verklaring afleggen uit angst voor represailles van Jurgen Demesmaeker." Volgens sommige getuigen is hij ook "seksverslaafd", maar dat ontkent hij zelf.

Demesmaeker werd in 2000 veroordeeld tot een geldboete voor slagen of verwondingen aan zijn toenmalige echtgenote en in 2014 tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel voor interfamiliaal geweld en stalking van zijn toenmalige vriendin. "Daarnaast werden lastens Jurgen Demesmaeker nog diverse processen-verbaal opgesteld onder meer wegens: het toebrengen van opzettelijke slagen of verwondingen aan verscheidene personen, (..) en het belagen van en/of het uiten van bedreigingen." Hij kwam ook met het gerecht in aanraking voor het gebruik van verdovende middelen en gaf tijdens een verhoor aan dat zijn gebruik van cocaïne en speed problematisch was.

2023-06-02T11:39:43Z dg43tfdfdgfd