DEMESMAEKER HOUDT VOL DAT FEITEN NIET GEPLAND WAREN

Jurgen Demesmaeker, de 52-jarige man die beschuldigd wordt van de moord op Ilse Uyttersprot, houdt vol dat hij de feiten niet gepland heeft. Dat bleek vrijdag op de eerste dag van het assisenproces in Gent. "Ik denk dat ik op dat moment niet goed besefte waarmee ik bezig was", stelde de beschuldigde verder.

Vrijdagmorgen werd de akte van beschuldiging voorgelezen. Daaruit bleek dat Demesmaeker in zijn eerste versie stelde dat de feiten "op automatische piloot" gebeurden. Ook de moraliteit van de man kwam aan bod. Hij was "gekend binnen politie en justitie" voor onder meer partnergeweld, stalking en bedreigingen aan het adres van (ex)-partners. Demesmaeker werd in 2000 veroordeeld tot een geldboete voor slagen of verwondingen aan zijn toenmalige echtgenote en in 2014 tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel voor interfamiliaal geweld en stalking van zijn toenmalige vriendin.

De ondervraging donderdagnamiddag nam bijna vier uur in beslag. De verdediging had aangekondigd dat de voorbedachtheid betwist wordt, en Demesmaeker had het vooral over "impulsieve" handelingen. "Ik ben heel impulsief naar de berging gegaan, heb een hamer genomen en heb geslagen. Dat heeft misschien 10 à 15 seconden geduurd. (..) Ik heb op haar hoofd geslagen. Ik denk dat ik op dat moment niet goed besefte waarmee ik bezig was. Toen ik een zucht van Ilse hoorde, ben ik gestopt", aldus de beschuldigde. Volgens de burgerlijke partijen en het openbaar ministerie ging het om een geplande doding, mogelijk omdat Demesmaeker vreesde dat Uyttersprot de relatie wou beëindigen. De man ontkende dat en hij verklaarde dat hij geen motief voor de feiten had.

2023-06-02T17:40:15Z dg43tfdfdgfd