DUIZENDEN LEERKRACHTEN KETSEN "AFSLANKING VAN STATUUT" AF IN ANTWERPEN

Verschillende duizenden leerkrachten zijn dinsdag iets na 10 uur aan het Antwerpse Operaplein vertrokken voor een tocht door de stad. Ze betogen tegen wat ze "de voorgestelde afslanking" van het statuut noemen, zoals beschreven in het rapport van de Commissie van Wijzen.

Op een exacte telling en duidelijkheid over de impact van de betoging op de lesdag, is het wachten tot na de middag. Tijdens de betoging werd alvast duidelijk dat het vakbondsfront (ACOD Onderwijs, COC en VSOA Onderwijs) meent dat er in het rapport waarvan sprake geen oplossingen staan voor de huidige problemen in het onderwijs.

De bonden (met uitzondering van onderwijsvakbond COV) ergeren zich aan de onredelijke eisen tot flexibiliteit in het rapport, alsook de invoering van de arbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur. "In plaats van de essentiële kwesties aan te pakken, dreigen deze maatregelen de bestaande problematiek te verergeren", luidt het. "Ondertussen blijft het lerarentekort groeien, terwijl collega's verdrinken in administratie, klassen overnemen van afwezige collega's en tegemoetkomen aan de zorgbehoeften van leerlingen."

De aanbevelingen uit het rapport worden door de vakbonden verder afgedaan als "fantasieën, ondoordachte maatregelen en recepten uit het verleden", die niet zullen helpen om het onderwijs "kwaliteitsvol en aantrekkelijk" te maken. "De voorstellen van de Commissie van Wijzen zijn voor veel personeelsleden het tegenovergestelde van wat nodig is."

Tijdens de eerste actiedag in een reeks van vijf vragen de leerkrachten daarom aan de politiek om de "ware problemen" in het onderwijs te begrijpen en adequaat te reageren. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakt zich echter sterk dat de "tanker van de dalende onderwijskwaliteit gekeerd is".

2024-05-07T09:26:23Z dg43tfdfdgfd