ITALIAANS MODEMERK VERSACE GEBRUIKT BELGISCHE MICROSCOOP VOOR CAMPAGNEBEELDEN

Het Italiaanse luxemerk Versace heeft een nieuwe campagne gelanceerd en gebruikt daarvoor beelden die gemaakt werden door een elektronenmicroscoop uit ons land. Dat meldt de Universiteit Antwerpen (UA), waar de microscoop staat, maandag.

Versace linkt de nieuwe collectie aan het onderzoek van professor Sara Bals. Zij bestudeert goudnanodeeltjes binnen de onderzoeksgroep Electron Microscopy for Materials Science (EMAT). Die groep is gespecialiseerd in het bestuderen van nanomaterialen - tot op de schaal van individuele atomen. In de collectie van het modehuis duiken de patronen op van goudnanodeeltjes die onder zo'n microscoop worden gelegd. Onder andere model Claudia Schiffer is te zien in de campagne.

"Met een elektronenmicroscoop worden de eigenschappen van nanodeeltjes gedetailleerd in kaart gebracht", legt Bals uit. "Doctoraatsstudenten uit alle hoeken van de wereld zakken af naar onze campus en de microscopen werken voortdurend om iedereen een kans te geven onderzoek uit te voeren."

Bij EMAT keken ze naar eigen zeggen vreemd op toen Versace via een Spaans laboratorium in Antwerpen aanklopte. Het modehuis zou vooral geïntrigeerd zijn door de veranderende eigenschappen van goudnanodeeltjes. "Goud op macroniveau, zoals we het kennen, is een heel stabiel materiaal", besluit Bals. "Maar op nanoniveau is dat anders: de gouddeeltjes veranderen van kleur, een beetje als een kameleon. Bovendien zullen deeltjes die eenzelfde vorm hebben zichzelf ordenen, zoals een antieke mozaïek."

2024-05-06T08:42:38Z dg43tfdfdgfd