JONGE VROUWEN GEBRUIKEN SOCIALE MEDIA INTENSER DAN MANNELIJKE LEEFTIJDSGENOTEN

Vrouwen tussen de 16 en 24 jaar houden er een intenser socialmediagebruik op na dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Zo checken bijna negen op de tien jonge vrouwen (89,2 procent) minstens een keer per dag Instagram, tegenover 74,4 procent van de jonge mannen. Bij TikTok is dat respectievelijk 77,2 en 64 procent. Wat YouTube betreft, is het wel andersom: 77,2 procent van de jonge mannen gebruikt het platform dagelijks, tegenover 51,6 procent van de jonge vrouwen. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Arteveldehogeschool en de handelsfederatie Comeos naar het gedrag van jongeren ten opzichte van sociale media.

Instagram blijkt nog altijd het populairste sociale medium bij de 16- tot 24-jarigen in ons land, met 81,4 procent van de jongeren die het platform dagelijks gebruiken. Op nummer twee staat TikTok (70,4 procent), gevolgd door Snapchat (69,6 procent).

Het dagelijkse socialmediagebruik bij de 16- tot 18-jarigen ligt nog een stuk hoger. In deze leeftijdscategorie scrolt 82,8 procent dagelijks door Instagram, terwijl 79,1 procent elke dag TikTok gebruikt en Snapchat 78 procent dagelijkse gebruikers telt.

Met dergelijke hoge cijfers hoeft het niet te verbazen dat steeds meer Belgen zich zorgen maken over hun omgang met sociale media. Zo'n 76,4 procent van de 16- tot 24-jarigen heeft al stappen ondernomen om het eigen socialmediagebruik te beperken. Vaak gaat het dan om het verwijderen van apps op de smartphone of het uitzetten van notificaties. Ook hier is er een verschil tussen de seksen: terwijl vrouwen eerder notificaties zullen uitzetten, zijn mannen meer geneigd om apps definitief te verwijderen, klinkt het.

2024-05-09T22:35:16Z dg43tfdfdgfd