KANAAL DESSEL-TURNHOUT-SCHOTEN KRIJGT "UITSTAPPLAATSEN" VOOR DIEREN

Het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten krijgt tegen de zomer 78 plekken waar dieren veilig het water kunnen verlaten. Dat meldt het Vlaams Departement Omgeving, dat een samenwerking aanging met de Vlaamse Waterweg, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Onder meer de otter zou er wel bij moeten varen.

Het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten is een van de Kempense kanalen tussen de Maas en de Schelde, en vormt een belangrijke waterweg voor binnenvaartschepen tot 600 ton. De rechte kanaalwanden bezorgen de natuur echter vaak onoverkomelijke obstakels. De meeste wilde dieren kunnen best goed zwemmen, maar bij gebrek aan een natuurlijke schuine oever raken ze moeilijk uit het water van een kanaal.

Om daaraan te verhelpen, krijgt het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten een aantal fauna- uitstapplaatsen en -ladders. Onder meer reeën, vossen en hazen, maar ook amfibieën en watervogels met kuikens zouden er gebruik van kunnen maken. De initiatiefnemers hopen er ook de otter mee te helpen, een beschermde diersoort die sinds kort aan een comeback bezig is in Vlaanderen. Heel wat plasrijke gebieden rond het kanaal, waaronder de Kempense kleiputten, zijn geschikt potentieel leefgebied voor de otter, klinkt het.

De nieuwe infrastructuur kan er volgens de initiatiefnemers ook voor zorgen dat verschillende natuurgebieden in de regio beter met elkaar verbonden worden. Zo kunnen de populaties dieren er beter tussen migreren en aan genenuitwisseling doen.

2024-05-06T12:03:12Z dg43tfdfdgfd