KATHOLIEK ONDERWIJS VLAANDEREN SLUIT RAAMCONTRACT MET AANBIEDER VAN DIGITALE LESMETHODES

Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft een raamcontract afgesloten met de educatieve uitgeverij Lernova, die digitale lesmethodes aanbiedt. Door meer in te zetten op digitaal lesmateriaal kan de boekenfactuur heel wat goedkoper worden, klinkt het.

Volgend schooljaar gaan volgens de uitgeverij 100.000 leerlingen in het secundair onderwijs met zeker een van haar lesmethodes aan de slag. Katholiek Onderwijs Vlaanderen formaliseerde die samenwerking met een raamcontract. "Onze scholen ontdekken volop de mogelijkheden van de digitalisering van ons onderwijs. Dat biedt hefbomen om de onderwijskwaliteit op te krikken, maar scholen kunnen zo ook zuiniger met papier omgaan en de schoolfactuur voor ouders beperken. Het is goed dat een Vlaams bedrijf op die kar springt", legt directeur-generaal Lieven Boeve uit.

Volgens Lernova kan de boekenfactuur tot 30 procent dalen als een vak via hun lesmethode wordt gegeven. "Als meerdere vakken gecombineerd worden kan de boekenfactuur zelfs gehalveerd worden", klinkt het. Dankzij het raamcontract zouden er ook extra kortingen mogelijk zijn.

Lernova bestaat pas sinds 2020 en biedt haar leertrajecten volledig digitaal aan. De CEO van de uitgeverij, Cedric Koslowski, wijst erop dat het idee dat leerlingen die werken in digitale leeromgevingen niet meer schrijven en constant op hun laptop zitten fout is. "In werkelijkheid vullen digitaal leren, inspirerende onderwijsleergesprekken en schrijven elkaar perfect aan", legt hij uit. "Eigenlijk komt dat meer overeen met hoe vroeger met leerboeken gewerkt werd. In hun schrift nemen leerlingen notities, vatten ze samen en werken ze opdrachten uit. Dat is de didactische meerwaarde van schrijven benutten en dus wat anders dan woordjes overschrijven in dure invulboeken."

Katholiek Onderwijs Vlaanderen benadrukt dat het belangrijk is dat de leerkracht aan het stuur zit. Methodes moeten ruimte laten voor eigen keuzes, voor een eigen didactische aanpak en voor differentiatie, stelt de koepel.

2024-05-06T09:42:47Z dg43tfdfdgfd