KLEINSCHALIGE EDITIE VAN HANSWIJKPROCESSIE TREKT LANGS DRIE MECHELSE KERKEN

In Mechelen is zondag de bekende Hanswijkprocessie uitgegaan. Na de grote optocht van vorig jaar, naar aanleiding van de 750ste verjaardag van het religieuze evenement, ging het om een kleinschalige editie die tussen drie kerken trok: de Sint-Romboutskathedraal, de Onze-Lieve-Vrouw-Over-de-Dijlekerk, en de Hanswijkbasiliek.

Het iconische Mariabeeld van de Hanswijkbasiliek, ook gekend als Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek, werd ook dit jaar door een aantal Mechelse straten gedragen, maar een grote processie met praalwagens was er ditmaal niet bij. In de drie historische kerken langs het parcours stonden er wel lezingen of voorstellingen op het programma.

In de Sint-Romboutskathedraal vertelde kanunnik Steven Wielandts, vicaris-generaal voor het Aartsbisdom Mechelen-Brussel, een versie van het verhaal van Maria. Vervolgens was er plaats voor een figurenspel met muziek, woord en dans in de Onze-Lieve-Vrouw-over de-Dijlekerk, over het ontstaan van de Hanswijkprocessie. In de Hanswijkbasiliek zelf, tot slot, eindigt het gebeuren in de vooravond met een vesperdienst onder leiding van aartsbisschop Luc Terlinden.

In 2025 wil de Hanswijkprocessie opnieuw een grotere, 'echte' processie organiseren in de Mechelse binnenstad. Meer details daarover worden later bekendgemaakt.

2024-05-05T15:49:58Z dg43tfdfdgfd