KONINKLIJK BEZOEK NAMIBIë - VAN DER STRAETEN ROEPT LEVERANCIERS OP TOT INNOVATIEVERE ENERGIECONTRACTEN

Minister van Energie Tinne Van der Straeten roept de elektriciteits- en gasleveranciers op om innovatievere energiecontracten aan te bieden. "Fossielen", noemt Van der Straeten ze. Ze is ook kandidaat om zichzelf op te volgen.

Consumenten zouden meer en meer moeten kunnen profiteren van momenten met veel hernieuwbare energie, waardoor de prijzen dalen. Dat kan vandaag al met dynamische contracten, maar, zo erkent de minister, die zijn vaak erg complex en ook niet zonder risico, bijvoorbeeld bij stijgende prijzen.

Leveranciers in ons land zouden daar meer op moeten inspelen. Maar dat gebeurt niet, stelt ze vast. "Onze leveranciers zijn fossielen die geen ontzorgende producten aanbieden." Ze verwijst naar Groot-Brittannië, waar energieleverancier Octopus Energy dynamische contracten aanbiedt met een plafond voor stijgende prijzen. "Onze leveranciers moeten veel innovatiever zijn. Ze gingen allerlei diensten aanbieden. Ik zie ze niet", aldus Van der Straeten.

Om zo'n innovatieve producten aan te bieden zijn wel digitale meters nodig, die vooral in Brussel en Wallonië nog onvoldoende worden geplaatst. "Die moeten inderdaad verder worden uitgerold", erkent ze.

De energieminister van Groen is na de volgende verkiezingen kandidaat om zichzelf op te volgen. "Als de kans zich voordoet, ja. En als het niet zo is, dan hebben we iets nagelaten dat niet terug te draaien is." Ze verwijst onder meer naar de energienorm, het CRM-steunmechanisme en de Prinses Elisabeth-zone, het gebied in de Noordzee waar nieuwe windparken kunnen worden gebouwd en ook het energie-eiland komt. "We hebben instrumenten nagelaten om verder te werken aan bevoorradingszekerheid, betaalbare energie en de energietransitie."

Van der Straeten is op missie in Namibië, in het zog van koning Filip. Bedoeling is de samenwerking rond groene waterstof uit te breiden. Het land in het zuiden van Afrika heeft een enorm potentieel, terwijl ons land bedrijven heeft met veel expertise in hernieuwbare energie.

2024-05-01T22:40:33Z dg43tfdfdgfd