LOUIS TOBBACK OVER VERNIETIGING OMGEVINGSVERGUNNING AB INBEV: "BLAMAGE VOOR DE PROVINCIE"

Dat de omgevingsvergunning voor de verdere uitbating van de brouwerij van AB InBev in Leuven is vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen, is een "blamage" voor het provinciebestuur van Vlaams-Brabant. Dat heeft Vooruit-boegbeeld en -provincieraadslid Louis Tobback dinsdag gezegd in de provincieraad. De provincie had de omgevingsvergunning te laat toegekend aan het bedrijf.

Op 18 april raakte bekend dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen de omgevingsvergunning van de Leuvense brouwerij vernietigd had. De bierreus had op 11 juni 2021 een vergunning aangevraagd om de bestaande uitbating verder te zetten. De provincie Vlaams-Brabant kende op 2 juni 2022 een vergunning toe, maar na een beroep van een omwonende en een passage langs de Vlaamse regering, belandde het dossier op tafel bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Die Raad stelde vast dat de provincie haar vergunning destijds te laat had toegekend. De vergunning werd daarom, en mede omdat de Raad de visie van de omwonende deels volgde, vernietigd. De vernietiging betekent evenwel niet dat de brouwer zijn activiteiten moet stopzetten: de uitbating kan doorlopen tijdens de vergunningsprocedure, die AB InBev intussen hernieuwd heeft.

De oppositie in de provincieraad tilde dinsdag zwaar aan het dossier. "Het is een blamage voor de provincie dat de termijnen niet gerespecteerd werden", stelde Tobback. "Dit is geen kleine aangelegenheid: het gaat hier om een bedrijf van bijna 1.000 werknemers. Dergelijke slordigheden moeten worden vermeden."

2024-04-30T16:00:33Z dg43tfdfdgfd