NIEUW TALENTCENTER VAN VOKA GEOPEND IN ZELLIK

In het researchpark van Zellik (Vlaams-Brabant) is donderdag een nieuw Talentcenter van Voka geopend. In een Talentcenter worden leerlingen tussen 12 en 14 jaar begeleid om een studiekeuze te maken die aansluit bij hun talenten en interesses. Het is het vierde centrum dat opgezet is, nog dit jaar zullen er zeven open zijn.

Het idee om Talentcenters op te richten, komt overgewaaid uit Oostenrijk. Leerlingen voeren er theoretische tests en praktische proefjes uit, wetenschappelijk onderbouwd door de UGent, met behulp van een VR-spel. Aan de hand van dat spel wordt het ruimtelijk inzicht van leerlingen getest, krijgen ze motorische en motivatietests voorgeschoteld en voeren ze cognitieve taal- en rekentesten uit.

De leerlingen krijgen na afloop een gepersonaliseerd talentenrapport met de mogelijke studierichtingen die aansluiten bij hun interesses en talenten. Scholen kunnen vrijwillig en gratis langskomen bij de centers.

"Onze jongeren krijgen pas kwaliteitsvol onderwijs als ze ook in de studierichting zitten die het beste past bij hun talenten. En daar knelt soms een schoentje", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), die donderdag aanwezig was bij de opening in Zellik. "Er zijn ouders die ASO nog altijd zien als de standaardoptie, zelfs al liggen de talenten van zoon of dochter eigenlijk elders. We ondersteunen de uitrol van de Talentcenters, zodat kinderen hun eigen sterktes beter leren kennen en een positieve en bewuste studiekeuze kunnen maken."

Na de centers in Mechelen, Hasselt en Gent is dat in Zellik het vierde in Vlaanderen. In Mechelen en Hasselt zijn in hun eerste jaar samen meer dan 2.600 leerlingen ontvangen uit meer dan zeventig verschillende scholen. Het center in Gent is vorige week geopend.

Morgen/Vrijdag wordt er ook nog een talentcenter in Antwerpen geopend, en later dit jaar volgen Kortrijk en Genk. Zo komt het totaal op zeven.

2024-05-02T08:52:14Z dg43tfdfdgfd