POLITIE- EN INSPECTIEDIENSTEN CONTROLEREN MOGELIJK MALAFIDE BARBIERS IN LIER

In Lier hebben verschillende politie- en inspectiediensten vrijdag een geïntegreerde bestuurlijke controleactie gehouden die gericht was op mogelijk malafide barbier- en kapperszaken. "De laatste tijd stellen we vast dat dit soort zaken als paddenstoelen uit de grond schieten, vaak als verdoken witwasvehikels van de georganiseerde misdaad", stelt minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), die de actie mee volgde.

De sterke toename van het aantal barbiers en kapsalons in steden als Antwerpen, Brussel en Mechelen, maar ook kleinere steden als Lier en Mortsel, valt volgens politie en gerecht allerminst te verklaren door een grotere publieke interesse in de perfecte haar- of baardsnit. "Het gaat hier vaak om panden die worden gehuurd als barbershop, maar waar soms niet eens een kapperstoel aanwezig is", zegt Van Tigchelt. "Het gaat er louter om het witwassen van criminele gelden. Dat kunnen we natuurlijk niet aanvaarden."

Een gespecialiseerde dienst van de federale politie, ARIEC, tracht de lokale politie- en overheidsdiensten bij te staan bij het in beeld brengen van mogelijk malafide zaken. Die krijgen dan bij een controleactie allerlei diensten over de vloer. "Zo'n actie kan informatie opleveren voor eventuele strafonderzoeken, en als er bepaalde inbreuken worden vastgesteld kunnen er ook bestuurlijke maatregelen worden genomen zoals in het ergste geval een sluiting", stelt Van Tigchelt. "Die inbreuken kunnen bijvoorbeeld zwartwerk of sociale fraude zijn, en soms wordt er zelfs drugs aangetroffen. Maar we willen natuurlijk ook de bovenstructuur van de misdaadorganisatie blootleggen."

Van Tigchelt wijst erop dat malafide barbiers ook oneerlijke concurrentie vormen voor zaken die wel te goeder trouw handelen. "Het is dus ook in het belang van de bonafide uitbaters dat we dit soort acties ondernemen", zegt hij.

2024-05-03T17:27:30Z dg43tfdfdgfd