RECHTBANK BRUSSEL - INBREKER VEROORDEELD TOT GEVANGENISSTRAF VAN TWINTIG MAANDEN

Een Albanese twintiger is dinsdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden omdat hij een inbraak had gepleegd in Londerzeel. De man was ook al twee keer eerder veroordeeld voor andere feiten.

De feiten speelden zich af op 24 november vorig jaar. De bewoners van een pand in Londerzeel waren die avond thuisgekomen en hadden vastgesteld dat hun keukenraam geforceerd was en hun woning doorzocht. In de keuken waren ook verse voetsporen te zien. De politie werd verwittigd en doorzocht meteen de omgeving.

Aan een bushalte merkten de agenten een verdachte man op, die op de bus stapte. Hij werd van de bus gehaald, en zijn schoenzolen bleken overeen te komen met de voetsporen in de keuken. Bovendien had hij een rugzak bij waarin niet alleen inbrekersmateriaal stak, maar ook een aantal spullen die in de bewuste woning gestolen waren.

Bij de politie en de onderzoeksrechter had de man de inbraak nog ontkend, maar voor de rechtbank gaf hij de feiten toe.

"Hij is naar België gekomen om hier asiel aan te vragen omdat hij in Albanië het voorwerp uitmaakt van bloedwraak", klonk het bij de verdediging. "Hij heeft tevergeefs werk gezocht en is daarna gaan stelen om in zijn levensonderhoud te voorzien. Hij zit al vijf maanden in voorlopige hechtenis en heeft nu wel begrepen dat hij in de fout is gegaan."

De rechtbank toonde weinig begrip voor de argumenten van de verdediging, onder meer omdat de man de voorbije jaren al tweemaal veroordeeld was voor andere misdrijven, en legde de Albanees een gevangenisstraf op van twintig maanden.

2024-05-07T09:31:23Z dg43tfdfdgfd