RECHTBANK BRUSSEL - ZEVENTIGER VEROORDEELD VOOR SEKSUEEL MISBRUIK KLEINZOON

Een 76-jarige man uit Hoeilaart is maandag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan de helft met probatie-uitstel, omdat hij zich vergrepen had aan zijn kleinzoon. Bij de man werden ook beelden gevonden van seksueel misbruik van minderjarigen.

Het onderzoek ging in 2021 van start toen het zevenjarige jongetje aan zijn moeder vertelde dat hij een geheim deelde met zijn grootvader. Die grootvader zou meermaals zijn hand op het kruis van de jongen gelegd hebben, zowel boven als onder de kledij, en in ruil zou de jongen dan op de gsm van de grootvader mogen spelen hebben.

In een audiovisueel verhoor herhaalde de jongen die verklaring, en dat verhaal werd door experts als zeer geloofwaardig beschouwd. Een huiszoeking bij de grootvader leverde ook enkele tientallen beelden van seksueel misbruik van minderjarigen op, onder meer van jonge jongens in verkrachtingsscènes, of in bondage- of SM-scènes. Het ging om zeer jonge slachtoffers en zeer harde beelden.

De verdediging gaf toe dat de zeventiger uit ongezonde nieuwsgierigheid die beelden had opgezocht en bewaard, maar bleef erbij dat er van seksueel misbruik geen sprake was.

"Dit hele verhaal speelt zich af in de context van een zware vechtscheiding tussen de zoon van mijn cliënt en de schoondochter", klonk het. "Dat audiovisueel verhoor verliep allesbehalve vlot en het kind leek, volgens de politie zelf, wel heel veel te weten over de gerechtelijke context. Het enige dat zich heeft voorgedaan, zijn huiselijke situaties zonder enige seksuele connotatie. Zo heeft de grootvader ooit de penis van de jongen bekeken, op diens vraag, omdat de jongen besneden is."

De rechtbank hechtte geen geloof aan die verklaring en veroordeelde de zeventiger voor alle feiten tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan de helft met probatie-uitstel.

2024-04-29T08:15:11Z dg43tfdfdgfd