RECHTBANK KORTRIJK - VOORMALIG POLITIE-INSPECTEUR VEROORDEELD TOT 80 UUR WERKSTRAF VOOR HET VERVALSEN VAN PV

Een voormalig politie-inspecteur is maandag door de Kortrijkse rechter veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur omdat hij een bestuurder erg hardhandig had aangepakt bij een controle. Daarna vervalste hij het pv over de feiten. Aan zijn voormalige werkgever, de politiezone Gavers, moet hij 1 euro morele schadevergoeding betalen.

De man kreeg een werkstraf voor opzettelijke slagen en verwondingen en valsheid in geschrifte. Tijdens een alcoholcontrole op 10 juni 2022 zag de beklaagde, een inspecteur bij politiezone Gavers, hoe een bestuurder rechtsomkeer maakte. Hij ging er achteraan, maar de bestuurder weigerde om het portier te openen. "Toen de beklaagde ermee dreigde het raam in te slaan met zijn matrak, stapte de bestuurder uit", aldus de procureur. "Daarop werd hij hard aangepakt. De agent sloeg zijn gsm uit zijn handen en deelde tien à vijftien vuistslagen uit. Een van zijn aanwezige collega's moest hem van het slachtoffer wegtrekken. Volgens zijn collega's was het gedrag van de inspecteur buitensporig en was absoluut geen sprake van proportioneel geweld. Daarna verdraaide hij de feiten in het pv."

De beklaagde verloor zijn job bij de politie nadat de feiten aan het licht waren gekomen. Zijn advocaten vroegen de vrijspraak voor valsheid in geschrifte en de opschorting voor de opzettelijke slagen en verwondingen, maar daar ging de rechter niet op in. De man werd veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en een boete van 800 euro. Voert hij dit niet uit, krijgt hij alsnog een celstraf van 8 maanden. Aan de politiezone Gavers moet hij 1 euro morele schadevergoeding betalen.

2024-04-29T09:45:26Z dg43tfdfdgfd