SLECHTE STIPTHEID DUWT TREINREIZIGERS NAAR OMBUDSDIENST

Treinreizigers hebben vorig jaar 3.861 keer contact opgenomen met de ombudsdienst Ombudsrail, een toename met 11 procent tegenover 2022. De ombudsdienst voor de treinreizigers wijst in zijn jaarverslag onder meer naar de vele vertraagde en afgeschafte treinen.

Het aantal contactnames nam vooral toe in de laatste maanden van 2023, met een verhoging van meer dan 80 procent in november en december in vergelijking met dezelfde periode het jaar daarvoor, zo staat in het jaarverslag van Ombudsrail. "Een stijging die zich begin 2024 ook nog doorzet."

De verklaring ligt volgens de dienst bij de slechte stiptheidscijfers van de binnenlandse treinen, waarbij de vertragingen en afschaffingen vooral in de laatste maanden van 2023 piekten. Over het hele jaar daalde de stiptheidsgraad tot 87,5 procent, het laagste niveau in vijf jaar. En er werden 46.086 treinen afgeschaft, een record.

Op basis van de contactnames startte Ombudsrail 1.003 dossiers op, goed voor 2.317 verschillende klachten. Inclusief oudere klachten die vorig jaar werden afgesloten, behandelde Ombudsrail vorig jaar 3.186 klachten. Ruim de helft ervan (53,6 procent) had betrekking op spoorwegmaatschappij NMBS, ruim een kwart op hst-operator Eurostar (met ook Thalys).

Binnenlandse en internationale treinen samengeteld, gingen de meeste klachten over de manier waarop spoorwegmaatschappijen klachten behandelen (20,1 procent) en vertragingen, annuleringen en gemiste aansluitingen (19,5 procent). In bijna 80 procent van de afgesloten klachten waren de klagers geheel of gedeeltelijk tevreden, in 16 procent van de gevallen bleven ze teleurgesteld achter en in de overige gevallen werd de procedure stopgezet door de klant of de ombudsman.

De dienst bracht vorig jaar zestig adviezen uit, bijna dubbel zoveel als in 2022. Daarvan waren er 43 gericht aan de NMBS. De helft van alle adviezen werd niet gevolgd.

2024-05-06T18:54:17Z dg43tfdfdgfd