STAD ANTWERPEN LANCEERT ZWERFVUILCAMPAGNE 'TE LUI, TE ZAT OF TE DOM?'

De stad Antwerpen is een nieuwe campagne gestart tegen zwerfvuil, in de aanloop naar de zomerperiode waarin die problematiek traditioneel de grootste proporties aanneemt. De toon is een pak forser dan eerdere campagnes. 'Te lui, te zat of te dom?' is de slogan, die gericht is aan wie zich misdraagt.

Antwerpen doet volgens het stadsbestuur al meer dan voldoende om zwerfvuil - en ook sluikstort - te bestrijden: veel en grote vuilnisbakken voorzien en die voldoende ledigen, sluikstort snel opruimen wanneer er melding van wordt gemaakt, en wie wordt betrapt, beboeten. "De mensen van onze stadsreiniging werken zeker als het mooi weer is 7 op 7", zegt schepen van Stads- en Buurtonderhoud Els van Doesburg (N-VA). "Nergens in Europa staan er meer vuilnisbakken per inwoner dan in Antwerpen. We handhaven ook, maar eigenlijk is het waanzinnig dat dat nodig is. Gebruik je gezond verstand en gooi geen afval op de grond."

De nieuwe campagne wuift flauwe smoesjes van zwerfvuilveroorzakers weg. "We zijn het wat beu dat mensen allerlei excuses gebruiken om niet op de correcte manier van hun afval af te raken", zegt van Doesburg. "Er zijn geen excuses hiervoor. Gooi je afval gewoon in een vuilnisbak of neem het mee naar huis. We spreken met deze campagne mensen aan op hun gedrag en nodigen hen uit om eens in de spiegel te kijken."

De affiches van de campagne worden voornamelijk geplaatst aan gekende 'hotspots' van zwerfvuil, zoals het Droogdokkenpark en Park Spoor Noord.

2024-05-07T12:46:56Z dg43tfdfdgfd