UITZETTING VAN 80 BEWONERS UIT ELSENS KRAAKPAND UITGESTELD TOT BEGIN JULI

De 80 bewoners van een kraakpand in de Brusselse gemeente Elsene kunnen tot het einde van het schooljaar van het Franstalig onderwijs in het gebouw blijven. De gemeente en de eigenaar hebben daarover een akkoord gesloten, bevestigt burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis na berichtgeving door Bruzz.

In het gebouw, langs de Kroonlaan, verblijven sinds eind januari 80 mensen, onder wie 30 kinderen. Op 19 maart stond een eerste uitzetting gepland, maar die werd tot 7 juli uitgesteld nadat de gemeente last minute een akkoord sloot met Fedasil, de toekomstige huurder van het gebouw.

De eigenaar van het gebouw diende enkele dagen later een eenzijdig verzoekschrift in bij de rechtbank. De overeenkomst tussen gemeente en Fedasil werd nietig verklaard, en de politie kreeg dwangsommen opgelegd van 5.000 euro per dag dat ze de gerechtsdeurwaarder geen bijstand verleende.

Op 3 april stond een nieuwe uitzetting gepland, en die dag voerden enkele honderden mensen actie tegen die uitzetting. De gerechtsdeurwaarder, politie en de burgemeester van Elsene waren ter plaatse. "Elke poging van de politie om hen eruit te zetten, zou mogelijk hebben geleid tot rellen", legde de burgemeester uit.

Eigenaar en gemeente lijken nu een akkoord gevonden te hebben, om de bewoners, volgens gemeente en Fedasil, tot begin juli te laten blijven. Het Franstalig onderwijs sluit het schooljaar af op 7 juli. Doulkeridis houdt het erop dat "volgens de laatste berichten de bewoners inderdaad kunnen blijven".

Fedasil brengt nog in herinnering dat ze het gebouw "zo snel mogelijk in gebruik wil nemen, om er asielzoekers onder te brengen".

2024-04-26T13:54:15Z dg43tfdfdgfd