VIJFTIGER AANGEHOUDEN VOOR 25 JAAR OUDE MOORD OP 17-JARIG MEISJE IN ANTWERPEN

Een Antwerpse cold case uit 1999 is opgelost dankzij DNA-onderzoek. Vorig jaar werd een 51-jarige man gearresteerd in Rome voor de moord op een 17-jarig Roemeens meisje in Antwerpen. De verdachte werd intussen overgeleverd aan ons land en zijn aanhouding werd maandag voor een tweede keer verlengd door de raadkamer in Antwerpen. Dat meldt het parket van Antwerpen.

Het lichaam van het slachtoffer werd in de nacht van 16 mei 1999 aangetroffen aan Dries in het Antwerpse Schipperskwartier. Ze was op een gruwelijke manier om het leven gebracht. De wetsdokter telde een twintigtal snij- en steekwonden.

Uit het onderzoek bleek dat het slachtoffer kort voor de feiten nog met haar vermoedelijke pooier in een café in de buurt was gezien en getuigen hadden een man zien weglopen van de feiten. Die man verbleef met een valse identiteit in ons land. Na de feiten vluchtte hij naar het buitenland. "Ondanks het uitgebreide moordonderzoek dat destijds gevoerd werd, kon een verdachte niet worden gelokaliseerd. Het dossier werd zo een cold case", zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts.

Na een review van het onderzoek door de federale gerechtelijke politie (FGP) Antwerpen werd opnieuw een onderzoeksrechter gevorderd. Die vroeg in 2020 het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) om het DNA-luik in de zaak opnieuw te bekijken. Door de evolutie in de wetenschap kon een enkelvoudig DNA-profiel van een man ontdekt worden op een handschoen die op de plaats van de feiten was achtergebleven.

De zoektocht naar de mogelijke verdachte leidde naar Italië waar de vijftiger op 21 augustus 2023 werd gearresteerd.

2024-05-07T08:26:12Z dg43tfdfdgfd