ZEKER 2.000 BETOGERS VERWACHT VOOR ONDERWIJSACTIE DINSDAG IN ANTWERPEN

Zeker 2.000 betogers zullen deelnemen aan de eerste actiedag van de onderwijsvakbonden ACOD Onderwijs, COC en VSOA Onderwijs uit onvrede met het rapport van de Commissie der Wijzen, die dinsdag plaatsvindt in Antwerpen. Dat blijkt uit bevragingen van de vakbonden bij hun leden. "Ongezien", zegt COC.

De drie onderwijsvakbonden organiseren in mei vijf betogingen, telkens op een andere dag in een andere stad in alle Vlaamse provincies. Komende dinsdag is het de beurt aan Antwerpen en uit de eerste cijfers blijkt dat de aanwezigheid groot zal zijn, meldt de Christelijke Onderwijcentrale (COC) in een persbericht.

"Waar aanvankelijk gehoopt werd op 1.000 betogers verspreid over vijf provincies, worden momenteel 2.000 betogers verwacht enkel en alleen al in Antwerpen", zegt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven van COC. "Dat is ongezien! En de tellers staan niet stil."

De betogers zijn voor het overgrote deel leerkrachten, maar ook personeel van CLB's en leersteuncentra, aldus Van Kerkhoven.

De gevolgen voor het onderwijs in Antwerpen zullen aanzienlijk zijn, klinkt het. Talloze lessen zullen niet kunnen doorgaan. Sommige scholen zullen noodopvang organiseren en andere schakelen gedwongen over op afstandsonderwijs vanwege het gebrek aan personeel.

Na Antwerpen volgen acties in Oostende op woensdag 8 mei op het Sint-Petrus-en-Paulusplein om 10 uur, Leuven op maandag 13 mei op het Martelarenplein om 10 uur, Hasselt op dinsdag 14 mei op het Molenpoortplein om 13 uur en tot slot Gent op woensdag 15 mei in het Citadelpark om 10 uur.

2024-05-05T08:28:55Z dg43tfdfdgfd