ZES MAANDEN CEL MET UITSTEL GEVORDERD VOOR BESTELEN VAN BEJAARDE VROUW EN HAAR DOCHTER

Een 57-jarige man uit Ichtegem heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor twee feiten van misbruik van vertrouwen. H.V. ontkent dat hij een negentigplusser en haar dochter met een beperking in totaal 45.000 euro lichter maakte. Het openbaar ministerie vorderde zes maanden gevangenisstraf met uitstel.

De beklaagde was tot februari 2021 ongeveer anderhalf jaar lang bewindvoerder van de toen 93-jarige vrouw uit Koekelare. De verplichte jaarverslagen werden echter nooit aan de vrederechter bezorgd. Die besliste dan maar om een advocate aan te stellen als bewindvoerder. De advocate stelde heel wat verdachte transacties vast en legde klacht neer.

Volgens het OM werd ruim 15.000 euro zonder duidelijke reden naar de rekening van de beklaagde versluisd. Met de kaart van het slachtoffer kocht hij onder andere ook kledij en hondenvoer. In totaal werd ook meer dan 2.500 euro cash afgehaald. Ook de huurwaarborg van de ondertussen overleden vrouw werd niet naar haar doorgestort.

In diezelfde periode zou V. opvallend genoeg ook de dochter van de bejaarde vrouw 31.000 euro lichter gemaakt hebben. Als mantelzorger van de vrouw met een beperking had hij een volmacht op haar rekening. Op die manier gaf hij met haar kaart ruim 2.000 euro uit aan voeding en tankbeurten. Bovendien werden 9.000 en 19.000 euro respectievelijk cash afgehaald en overgeschreven naar zijn eigen rekening. Het OM merkte op dat V. zelfs een lening bij de dochter zou terugbetaald hebben met geld dat hij van de moeder had scheefgeslagen.

De beklaagde vroeg over de ganse lijn de vrijspraak. Naar eigen zeggen handelde hij steeds met toestemming van de slachtoffers. Zo zou een deel van het geld bestemd geweest zijn voor een missiezuster in India.

De rechter doet uitspraak op 16 juni.

2023-06-02T13:14:49Z dg43tfdfdgfd