ZES PROCENT VAN BESTUURDERS REED TE SNEL TIJDENS TWINTIGSTE FLITSMARATHON

De federale wegpolitie en 119 lokale politiezones hebben tijdens de 20ste editie van de flitsmarathon vorige vrijdag in totaal 420.706 bestuurders gecontroleerd, van wie 6,02 procent zich niet aan de toegestane snelheidslimiet hield. Er werden 145 rijbewijzen ingetrokken. Dat heeft de federale politie dinsdag bekendgemaakt.

Tijdens de editie van november vorig jaar reed nog zowat 6,19 procent van de gecontroleerde bestuurders te snel, wat toen voor een spijtig record zorgde. In april vorig jaar ging het nog om 4,56 procent.

De politie organiseerde vorige week van vrijdag 6 uur tot zaterdag 6 uur op in totaal 753 plaatsen snelheidscontroles. De aangekondigde actie had als voornaamste doel bestuurders aan te moedigen om hun snelheid te matigen en zich altijd en overal aan de toegestane maximumsnelheid te houden. De resultaten van de actie tonen volgens de politie aan dat het organiseren van zo'n flitsmarathon "noodzakelijk" is.

"Overdreven snelheid is nog steeds een van de hoofdoorzaken van verkeersongevallen, samen met rijden onder invloed en gsm-gebruik achter het stuur. Uit een studie van verkeersveiligheidsinstituut Vias blijkt dan ook dat 1 op de 3 dodelijke verkeersongevallen te wijten is aan onaangepaste of overdreven snelheid", aldus de federale politie.

2024-04-23T14:47:56Z dg43tfdfdgfd