"ALS POLEN KERNWAPENS HUISVEST, ESCALEERT HET CONFLICT"

De Poolse president Duda verbaasde zijn eigen premier Donald Tusk met zijn verklaring dat Polen bereid is om kernwapens op zijn grondgebied op te slaan. Als dat zou gebeuren, kan het tot een escalatie van het conflict komen, zo meent expert krijgskunde Roger Housen.

Al decennialang zijn Amerikaanse kernwapen opgeslagen in België, Nederland, Italië, Duitsland en Turkije, maar de kans dat er ook in Polen zouden komen, acht kolonel Roger Housen, de Belgische expert krijgskunde bijzonder klein, zo meldt hij bij HLN.

Volgens Housen zou kernwapens in Oost-Europa "als een rode lap op de stier in het Kremlin" werken en tot een escalatie leiden.

"Meer nog dan de F16's of de langeafstandsraketten die de NAVO aan Oekraïne wil leveren, zouden kernwapens in Polen een zware stap richting escalatie van het conflict tussen Rusland en de NAVO leiden", aldus de expert.

Volgens Houben heeft Polen geen kernwapens nodig om de Russen af te schrikken om Polen binnen te vallen, want als NAVO-lid heeft Polen al de nucleaire beschermingsparaplu van de NAVO. 

(Fausto by Tagtik/Source: HLN/Illuistration picture: Pixabay)

Blijf op de hoogte van al ons nieuws op MSN en abonneer je door op 'volgen' te klikken hierboven naast ons logo.

2024-04-23T12:42:29Z dg43tfdfdgfd