ASIEL EN MIGRATIE - MENSENSMOKKELAAR DIE 66 MIGRANTEN KANAAL HIELP OVERSTEKEN VEROORDEELD TOT DRIE JAAR CEL

Een Iraanse mensensmokkelaar is door de rechtbank van het Franse Dieppe veroordeeld tot drie jaar cel na de mislukte poging van 66 migranten om het Kanaal over te steken afgelopen woensdag. Dat meldt het parket van de Franse stad dinsdag.

Een 31-jarige man met Iraanse nationaliteit werd woensdag gearresteerd nadat de migranten, onder wie vrouwen en kinderen, waren gered op zee. Hun boot raakte 's middags in moeilijkheden, waarna de Franse hulpdiensten tussenbeide kwamen. De 66 schipbreukelingen keerden na de reddingsactie terug naar Dieppe, in de Franse regio Normandië, waar ze werden opgevangen door de reddingsdiensten en de grenspolitie. Ze werden vervolgens naar een gymzaal gebracht, die tijdelijk dienstdeed als opvangplek.

De Iraniër stond terecht voor mensensmokkel onder omstandigheden die migranten blootstellen aan risico's op overlijden of verwondingen, aldus Étienne Thieffry, openbaar aanklager van Dieppe, aan het Franse persagentschap AFP. Zijn veroordeling gaat gepaard met de verplichting om het Franse grondgebied te verlaten.

2024-05-07T12:46:08Z dg43tfdfdgfd