BENDEGEWELD HAïTI - EDGARD LEBLANC FILS AAN HET HOOFD VAN PRESIDENTIëLE OVERGANGSRAAD IN HAïTI

Edgard Leblanc Fils is dinsdag verkozen tot voorzitter van de nieuwe presidentiële overgangsraad in Haïti. Dat is meegedeeld tijdens een plechtige ceremonie die rechtstreeks werd uitgezonden door de Haïtiaanse omroep. De overgangsraad moet de orde herstellen in het Caribische land, dat wordt geteisterd door politieke instabiliteit en bendegeweld.

De presidentiële overgangsraad werd eerder deze maand opgericht, na het aftreden van de omstreden premier Ariel Henry. De negen leden tellende raad omvat vertegenwoordigers van de belangrijkste partijen van het land, maar ook mensen uit de privésector en het maatschappelijk middenveld.

De nieuwe voorzitter werd dinsdag aangeduid na een akkoord tussen de zeven stemgerechtigde leden. Er vonden dus geen interne verkiezingen plaats, hoewel dat wel voorzien was. "We hebben de stembussen vanmorgen voor niets neergezet", zegt Frinel Joseph, een van de twee niet-stemgerechtigde leden. "Maar het is vooral belangrijk dat er een meerderheid is."

Een meerderheid van de leden heeft ook Fritz Bélizaire naar voren geschoven als nieuwe premier, zegt Joseph.

Haïti zit zonder president sinds de moord op Jovenel Moïse in 2021, en heeft geen zittend parlement meer. De laatste verkiezingen werden gehouden in 2016. Eind februari bundelden Haïtiaanse bendes, die meer dan 80 procent van de hoofdstad Port-au-Prince en cruciale wegen controleren, hun krachten en vielen ze politiebureaus, gevangenissen en luchthavens aan met als doel ook premier Ariel Henry te verdrijven. Op 11 maart kondigde de premier uiteindelijk aan dat hij plaats zou maken voor een presidentiële overgangsraad.

2024-04-30T18:05:33Z dg43tfdfdgfd