BINANCE-OPRICHTER KRIJGT VIER MAANDEN CEL IN VS

Een Amerikaanse rechter heeft de oprichter en voormalige topman van cryptobeurs Binance, Changpeng Zhao, tot een gevangenisstraf van vier maanden veroordeeld. In november hadden Zhao en Binance al schuldig gepleit aan het overtreden van de antiwitwaswetgeving.

De 47-jarige Zhao werd in China geboren en heeft ook de Canadese en Emiraatse nationaliteiten. In november trad hij al terug uit alle functies bij Binance.

Tijdens zijn proces had de openbaar aanklager drie jaar cel gevorderd. De advocaten van de veertiger pleitten voor een voorwaardelijke straf.

Uiteindelijk sprak de rechter in Seattle, Richard Jones, een celstraf van vier maanden uit, ver onder de vordering van de aanklager. Jones wees onder andere op het feit dat Zhao ondanks een dreigende straf vrijwillig naar de Verenigde Staten was gekomen en meewerkte aan het onderzoek. Hij achtte het ook onwaarschijnlijk dat Zhao in de toekomst nog misdaden zou plegen. Zhao zei zelf dat hij aan een online educatieplatform wilde oprichten.

De schuldbekentenissen van Binance en Zhao resulteerden ook in boetes van respectievelijk 4,3 miljard en 50 miljoen dollar.

Naar alle waarschijnlijk wordt Zhao de rijkste gedetineerde in een Amerikaanse gevangenis. Op de miljardairslijst van persbureau Bloomberg stond hij dinsdag op de 38ste plaats met een geschat vermogen van 39,7 miljard dollar (37,2 miljard euro).

Binance is een platform waarop cryptomunten zoals bitcoin en ether worden verhandeld. Wat handelsvolume betreft, is het het grootste van zijn soort. Volgens de Amerikaanse justitie hield Binance zich, hoewel het miljoenen klanten had in de VS, niet aan de opgelegde controles wat dubieuze geldstromen mogelijk zou hebben gemaakt.

2024-04-30T20:51:00Z dg43tfdfdgfd