DOOD NAVALNY - TWEE RUSSISCHE JOURNALISTEN OPGEPAKT OMDAT ZE FILMPJES MAAKTEN VOOR TEAM VAN NAVALNY

Twee Russische journalisten zijn zaterdag in Rusland opgepakt omdat ze meehielpen video's te maken voor het team van de overleden Kremlincriticus Aleksej Navalny. Ze worden beschuldigd van "extremisme", meldt het Amerikaanse persagentschap Associated Press, waarvoor een van de twee heeft gewerkt.

Het gaat om Sergej Karelin en Konstantin Gabov. Ze worden ervan beschuldigd deelgenomen te hebben aan de voorbereidingen voor video's voor het YouTubekanaal NavalnyLIVE van het team van Navalny. Die overleed in februari in de gevangenis in verdachte omstandigheden.

Associated Press zegt "zeer bezorgd te zijn" over de arrestatie van Karelin. Het persagentschap zoekt bijkomende informatie over de zaak.

De Russische justitie klasseerde de beweging van Navalny als extremistisch, waardoor medewerkers en aanhangers het risico lopen om vervolgd te worden. De meeste medewerkers van de overleden oppositieleider leven in ballingschap in het buitenland, terwijl anderen lange gevangenisstraffen kregen.

De afgelopen maanden hebben de Russische autoriteiten de druk op onafhankelijke en buitenlandse media in Rusland opgevoerd. In het land worden vaker journalisten aangehouden. Vrijdag werd Sergej Mingazov gearresteerd voor het verspreiden van nepnieuws. Hij werkt voor de Russische afdeling van het zakenblad Forbes.

2024-04-28T11:26:30Z dg43tfdfdgfd