DOORGEKNIPTE OMHEININGEN, VEEL CONTROLES EN INBRAAKALARM: IN HET SPOOR VAN SCHEEPVAARTPOLITIE OP ZOEK NAAR DRUGS IN ANTWERPSE HAVEN

In de eerste drie maanden van dit jaar werd er al meer dan 22 ton drugs onderschept in de haven van Antwerpen. In de strijd tegen drugstrafiek zijn er plannen om een gloednieuw korps op te richten, speciaal gericht op de beveiliging van de haven. Daarvoor worden er al zeker 70 extra agenten gezocht. "Terzake" mocht verschillende nachten mee patrouilleren in de haven.

"Goeieavond, reden van het bezoek?" Het is midden in de nacht, wanneer een politiepatrouille een Nederlandse auto met vier inzittenden tegenhoudt in de haven van Antwerpen. "Mogen wij eens in de koffer kijken?" Uiteindelijk blijkt het vals alarm, het viertal wilde een bezoekje brengen aan Doel, om daar tot de constatatie te komen dat dat midden in de nacht niet mogelijk is. De auto mag doorrijden. "Fijne avond nog."

In de eerste drie maanden van dit jaar werd er al bijna 21.500 kilogram cocaïne onderschept, 160 kilogram MDMA en 550 kilogram heroïne. Dit jaar werden er al 86 arrestaties verricht, waarvan 37 personen in verband met een zogenoemde "Trojaanse container". Daarvan werden er al 10 ontdekt. Die containers worden "leeg" de haven binnengereden. In werkelijkheid zijn het primitieve hotelkamers, waar een matras ligt en - soms - een chemisch toilet aanwezig is. "Druguithalers kruipen aan boord en worden zo ongemerkt de terminal opgereden. Daar blijven ze 1, 2, 3 nachten aan boord tot hun doelcontainer met drugs er is. Dan komen ze eruit." 

120 vierkante kilometer, meer dan 30 toegangswegen en maar liefst 12 miljoen containerbewegingen per jaar: de haven van Antwerpen beveiligen is allesbehalve een sinecure. 

De politie wil vooral alomtegenwoordig zijn in de haven. Daarom is ze op zoek naar 70 nieuwe mensen, om een gloednieuw havenbeveiligingskorps op te richten. "Het is de bedoeling om elke nacht met een tiental ploegen aanwezig te zijn. We willen ontradend werken, weten wie binnenkomt, weten wie buitengaat, waarom ze aanwezig zijn. Hoe meer we kunnen tegenhouden, hoe meer uithalers we kunnen arresteren, hoe beter", klinkt het bij de politie. 

Of het niet dweilen met de kraan open is? "Voor mij ontmoedigt het niet. We werken natuurlijk om geen werk meer te hebben, maar dat is een utopie. Dat moet je op voorhand beseffen, dat het werk nooit af zal zijn", zegt de commissaris van de scheepvaartpolitie. 

2023-06-02T15:04:54Z dg43tfdfdgfd