DRONE-AANVALLEN OP KIEV EN BELGOROD, MAAR AAN HET FRONT ZWIJGEN DE WAPENS: STILTE VOOR DE STORM?

De afgelopen week zijn zowel de Oekraïense hoofdstad Kiev als de Russische stad Belgorod opgeschrikt door verschillende drone-aanvallen, maar aan het front is het stiller dan ooit. De maandenlange gevechten in Bachmoet zijn stilgevallen en ook elders aan het front beweegt er weinig. Stilte voor de storm? Of is er wat anders aan de hand?

Na bijna tien maanden zwaar strijdgewoel, zwijgen de wapens in Bachmoet. Het grondoffensief van de Wagnergroep is er stilgevallen nu Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin het merendeel van zijn huurlingen uit Bachmoet heeft weggehaald. Slechts een 90-tal Wagnersoldaten zouden nog in de door Rusland bezette stad aanwezig zijn. Het plan is om ook hen tegen ten laatste 5 juni uit de stad terug te trekken.

Op 21 mei eiste Rusland de overwinning van Bachmoet op. Officieel heeft Oekraïne die overwinning nooit erkend. "Dat zal waarschijnlijk ook niet snel gebeuren", denkt Marijn Trio, Oost-Europakenner bij VRT NWS. "Het moment dat Oekraïne zijn nederlaag erkent, wordt dat opnieuw nieuws. Ze willen dit liever een stille dood laten sterven."

Stilte aan het front

Er zijn verschillende signalen die erop wijzen dat Bachmoet wel degelijk (bijna volledig) in Russische handen is. De Oekraïense troepen hebben hun offensief in die regio tijdelijk stopgezet, naar eigen zeggen "om andere militaire acties uit te voeren". Al klapte de Oekraïense militaire woordvoerder, Sergiy Cherevaty, enkele dagen geleden wel uit de biecht. "De vijand heeft 10 maanden lang voor het stadcentrum gevochten", klonk het. "Maar pas op het einde zijn ze erin geslaagd om het te veroveren."

Niet alleen in Bachmoet is het opvallend stil. Ook elders aan de frontlijn is er nauwelijks beweging bij zowel de Russische als de Oekraïense troepen. Dat geldt echter niet voor de Oekraïense hoofdstad Kiev en voor de Russische stad Belgorod, dicht bij de grens met Oekraïne. De steden werden de laatste dagen bestookt met drones. Daarbij vielen de afgelopen dagen verschillende doden en gewonden. Ook vandaag nog vielen twee doden bij bombardementen in Belgorod.

Zijn we in een nieuwe fase van de oorlog aanbeland, waarbij enkel nog drones ingezet worden?

"Kamikazedrones"

Daar lijkt het voorlopig niet op. De Iraanse "kamikazedrones", officieel de Shahed 136-drones, worden al sinds het begin van de oorlog ingezet. Ze worden geladen met explosieven en ontploffen bij impact. Het grote verschil met bij het begin van de oorlog, is dat Oekraïne er, dankzij de westerse luchtafweersystemen, in slaagt om bijna alle drones neer te halen. 

Een nieuw rapport dat vorige week verscheen, meldt dat Oekraïne er in mei in geslaagd zou zijn om 90 procent van de Russische projectielen uit de lucht te schieten. In mei alleen al zou Oekraïne op die manier 362 drones neergehaald hebben, zo bericht The Washington Post. In sommige gevallen kunnen de neervallende brokstukken nog wat schade veroorzaken, maar over het algemeen blijft die schade redelijk beperkt.

Stilte voor de storm?

Zijn de zwijgende wapens aan het front "stilte voor de storm"? Van het veelbelovende lenteoffensief van Oekraïne kwam voorlopig nog niet erg veel in huis, maar een zomeroffensief kan daar misschien verandering in brengen. Oekraïne beweert alvast dat het offensief er wel eens binnenkort kan komen. Het land zou 12 getrainde en uitgeruste bataljons klaar hebben staan om aan het tegenoffensief te starten.

Toch kwam dat offensief er voorlopig nog niet. "Wegens verschillende redenen", beweren experts. De meest voor de hand liggende reden is dat de troepen gewoon nog niet klaar waren. Uit gelekte defensiedocumenten van de VS bleek dat de Oekraïense troepen gewoonweg onvoldoende munitie hadden. Dat was ruim een maand geleden het geval. Ondertussen heeft het Westen al heel wat nieuw wapentuig geleverd en hebben de troepen mogelijk wel voldoende wapens.

Een andere factor die een grote impact heeft op zo'n offensief is het weer. De afgelopen maanden waren er ongewoon regenachtig. Dat maakte de grond modderig, plakkerig en ongeschikt voor pantservoertuigen en tanks. Maar het tij lijkt te keren. Dankzij het recente droge weer zijn de omstandigheden bijna optimaal voor de langverwachte tegenaanval, die president Volodimir Zelenski al zolang aankondigt.

Dus: is het zwijgen van de wapens wel degelijk 'de stilte voor de storm'? Mogelijk wel. De nervositeit aan beide kanten van de frontlinie blijft vooral erg hoog. Mogelijk is dat ook de reden dat Oekraïne onophoudelijk het offensief blijft aankondigen, om zo druk uit te oefenen op de Russische troepen. Die weten immers dat er heel wat op het spel staat.

Bachmoet mag dan wel weinig strategische waarde hebben, de stad heeft wel een heel erg grote symbolische waarde. Als Russische troepen Bachmoet bij een tegenoffensief uit handen zouden moeten geven, zou dat een ferme deuk betekenen voor de moraal van de troepen aan het front én voor de reputatie 'speciale militaire operatie' van Russische president Poetin. 

2023-06-02T11:19:54Z dg43tfdfdgfd