ENTREEGELD BRENGT VENETIë EERSTE MILJOEN OP

De nieuwe toegangsprijs van vijf euro die dagtoeristen in Venetië moeten betalen, heeft tijdens een proefproject bijna een miljoen euro opgeleverd. Van 25 april tot 5 mei werden er meer dan 195.000 inkomtickets verkocht, goed voor meer dan 975.000 euro. Dat blijkt uit cijfers die de Italiaanse stad maandag publiceerde.

Volgens het gemeentebestuur overtrof de eerste fase de verwachtingen. Tot midden juli zet de stad het project voort tijdens het weekend. Er moet dan op bijna alle zaterdagen en zondagen van 8.30 uur tot 16 uur entreegeld worden betaald. Je kunt het ingangsticket, in de vorm van een QR-code, online kopen. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van 300 euro. Het geld dat de stad verdient, moet dienen om de kanalen en gebouwen te onderhouden.

Overnachtende toeristen, inwoners van Venetië, kinderen onder de 14 jaar en studenten moeten geen inkom betalen. Zij hebben in de regel ook een QR-code nodig, maar krijgen die gratis. De stad telt jaarlijks vijftien miljoen bezoekers en is een van de meest bezochte bestemmingen ter wereld.

Het massatoerisme zorgt voor veel inkomsten, maar daardoor is het vaak over de koppen lopen in de stad van het water. Het is nog onduidelijk of dit proefproject, dat nog steeds in een testfase zit, permanent wordt ingevoerd. Die beslissing wordt in de loop van het jaar genomen. Momenteel zijn de kosten van het project nog hoger dan de inkomsten.

2024-05-06T15:58:26Z dg43tfdfdgfd