"ESC-SKANDAL!": STEUNBOODSCHAP VAN VRT-VAKBOND VOOR GAZA BIJ HALVE FINALE SONGFESTIVAL GAAT DE WERELD ROND

Gisteren traden onder meer de Belgische kandidaat Mustii en de Israëlische kandidate Eden Golan aan in de 2e halve finale van het Eurovisiesongfestival. Bij aanvang van de uitzending en na de halve finale was op VRT 1 een boodschap te zien van de VRT-vakbonden. 

"Wij veroordelen de schendingen van de mensenrechten door de staat Israël. Bovendien vernietigt de staat Israël de persvrijheid. Daarom onderbreken we even het beeld. #CeaseFireNow #StopGenocideNow", was te lezen op een zwarte pancarte.

Wat schrijven buitenlandse media over de actie?

De vakbondsactie wordt volop gedeeld op sociale media en is ook de buitenlandse media niet ontgaan. Van "een daad van Israëlhaat" tot "een oproep tot een staakt-het-vuren". Internationale nieuwsbronnen berichten niet altijd even neutraal én niet altijd even correct over de protestactie. 

Duitsland: "ESC-Skandal! (ESC-schandaal!) Belgische televisie onderbreekt optreden Israël voor haatboodschappen", kopt het Duits dagblad Bild. De taal wordt zelfs nog sterker: "Israëlhaat op de Belgische TV", valt te lezen.

Al heeft het dagblad het daarmee bij het verkeerde eind. De ACOD-pancarte was enkel te zien aan het begin en aan het eind van de tweede halve finale. En dus niet tijdens het optreden van Israël. "De publieke televisie-omroep VRT in België onderbrak donderdagavond de uitzending van de tweede ESC-halve finale met een anti-Israëlische boodschap", klopt dus niet.

Spanje: Ook de Spaanse krant El Diario heeft het niet helemaal bij het juiste eind in haar artikel. "De VRT handelde op vraag van een vakbond die deze protestactie opriep als veroordeling voor de “schendingen van de Staat Israël", staat er te lezen. Dit terwijl het onderbreken van de halve finale een autonome actie was van de VRT-vakbond ACOD.

"De VRT onderbrak de uitzending net op het moment dat de Israëlische Eden Golan ging optreden", gaat het verder. Ook foutief. Het optreden van Golan werd niet onderbroken. De pancarte werd enkel aan de start en aan het eind van de tweede halve finale getoond. 

(Lees verder onder de foto.)

Ierland: The Irish Mirror beschrijft de actie met neutralere toon. "De Belgische publieke omroep onderbrak de tweede halve finale met een pro-Palestina-boodschap", valt er te lezen."De zender zond het bericht aan het begin van de uitzending uit naar alle schermen in België. Er heerst wereldwijd al langer controverse rond de deelname van de Israëlische zangeres Eden Golan"

Turkije: Zowel het Turkse persagentschap Anadolu Ajansi als de Turkse krant Türkiye bericht over de vakbondsactie. "VRT, de Belgische staatstelevisie die in het Vlaams uitzendt, stopte haar uitzendingen aan het begin van de tweede halve finale en protesteerde daarmee tegen de aanvallen van Israël in Gaza", schrijven ze. 

"In een door de zender gepubliceerde boodschap staat: 'dit is een vakbondsactie'. Eerder hadden artiesten die België, Portugal, Engeland, Ierland, Zwitserland, Noorwegen, Denemarken, Litouwen, Finland en San Marino vertegenwoordigden op het Eurovisie Songfestival al opgeroepen tot een 'onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren in Gaza'."

Frankrijk: De Franse krant Le Monde wijdt een volledig artikel aan de vakbondsactie. "Vakbond ACOD van de Belgische zender VRT onderbrak de halve finale met een boodschap waarin zij 'de mensenrechtenschendingen begaan door de staat Israël' in de Gazastrook veroordeelde. Er werd ook een evenement gehouden in Malmö, Zweden, waar de wedstrijd plaatsvindt", schrijven de Fransen.

(Lees verder onder de foto.)

Nederland: Ook onze Noorderburen is de protestactie niet ontgaan. "Protestactie vakbond in uitzending Songfestival wekt woede joodse organisaties in België", kopt de Volkskrant. Daarmee doelend op de reactie van het Forum der Joodse organisaties.

Eerder liet het FJO optekenen dat ze de actie met klem verwerpen. "Niet alleen maken zij van een entertainmentprogramma een platform voor indoctrinatie en politieke actie, daarnaast blinkt de op het scherm geprojecteerde tekst uit door volstrekte eenzijdigheid", hekelt het forum, dat opmerkt dat er niet wordt gesproken over de bloedige aanval van Hamas op Israël begin oktober. 

"Maar zelfs indien de geprojecteerde tekst wel aan minimumvoorwaarden van evenwichtigheid zou hebben voldaan, verwerpt en veroordeelt het FJO de vermenging van entertainment met politieke indoctrinatie als zijnde volstrekt verwerpelijk", klinkt het voorts.

(Lees verder onder de foto.)

Israël vraagt om tekst en uitleg

Ook in Israël wordt gereageerd. Volgens 'The Times of Israel' heeft de Israëlische omroep 'KAN' bij de European Broadcasting Union (EBU) om tekst en uitleg gevraagd over wat er gebeurd is op de Belgische televisie.

Ook de protestactie van onze Belgische inzending Mustii, die het woord 'peace' of 'vrede' op zijn arm schreef tijdens zijn optreden, ging niet onopgemerkt voorbij in de Israëlische media. "De Belgische Mustii, die niet doorstoot naar de finale, schreef 'vrede' op zijn bovenarm voor hij het podium opging. Terwijl hij dat niet deed tijdens de repetities", schrijft de krant.

(Lees verder onder de foto.)

Mogelijke vervolgactie tijdens finale

De vakbonden hadden de VRT-directie op voorhand ingelicht over de actie. "We waren op de hoogte gebracht dat het zou gebeuren", klinkt het bij een woordvoerder van VRT. "Vakorganisaties hebben het recht om actie te voeren en hebben daar geen toestemming voor nodig."

Eden Golan, de kandidate voor Israël, stootte gisteren met haar nummer 'Hurricane' door naar de finale van het Eurovisiesongfestival. Die finale staat morgenavond op het programma in Malmö in Zweden. De socialistische vakbond sluit een nieuwe actie niet uit. 

2024-05-10T15:54:26Z dg43tfdfdgfd