EXTINCTION REBELLION BLOKKEERT BELLIARDSTRAAT IN BRUSSEL, POLITIE PAKT MANIFESTANTEN OP

De betogers eisen een einde aan de subsidies voor fossiele brandstoffen en de implementatie van een nationaal noodplan voor "de overgang naar een bloeiende, fossielvrije economie die de meest kwetsbaren en het ecosysteem beschermt".

"Nationale en Europese overheden geven elk jaar in totaal minstens 405 miljard euro uit aan subsidies voor grote fossielebrandstofbedrijven", zegt Bertina Maes, woordvoerder van de actievoerders. "Dat is tien keer meer dan er wordt uitgegeven aan klimaatbeleid. De Belgische overheid alleen al gaf in 2020 tussen 12,9 en 20 miljard euro uit aan subsidies voor fossiele brandstoffen. De directe subsidies bedroegen 2,4 procent van het Belgische bbp."

"Een recent wetenschappelijk artikel voorspelt een miljard doden als gevolg van de klimaatcrisis als er niets wordt gedaan om te voorkomen dat de opwarming van de aarde de 2 graden Celsius overschrijdt", gaat de woordvoerder voort.

"In deze tijd waarin de mens de grootste oorzaak is van milieuvernietiging, waarbij de bewoonbaarheid van de aarde bedreigd wordt, komt de halsstarrigheid van de Europese instellingen en nationale regeringen bij het subsidiëren van fossiele brandstoffen neer op een misdaad tegen de menselijkheid."

Na een tocht door de Europese wijk in Brussel hielden de betogers halt aan de ingang van de Belliardtunnel. De politie sloot de straat af en liet een tijdlang begaan, maar is nu begonnen met het vrijmaken van de straat. Verschillende manifestanten werden opgepakt. 

2024-05-04T13:39:59Z dg43tfdfdgfd