GEORGISCHE POLITIE ZET TRAANGAS IN TEGEN DEMONSTRANTEN EN PAKT 63 MANIFESTANTEN OP

In Georgië heeft de politie dinsdagavond geweld gebruikt tegen een menigte vreedzame demonstranten. Volgens Georgische media raakten daarbij verschillende mensen gewond. De Georgische politie, die benadrukte dat de demonstratie niet langer vreedzaam verliep, pakte 63 pro-Europese manifestanten op.

De protesten, die al weken aan de gang zijn, waren gericht tegen de plannen van de regering om vermeende buitenlandse invloed op de maatschappij in te dammen. De politie weerde dinsdagavond de demonstranten van het parlement in de hoofdstad Tbilisi met traangas en waterkanonnen en ontruimde de hoofdstraat Rustaveli Prospekt.

De politie pakte uiteindelijk 63 manifestanten op. Ze zouden geweld hebben gebruikt tegen de politie. Volgens getuigen waren ook journalisten en fotografen het doelwit.

In het parlement debatteerden de parlementsleden in de tweede en voorlaatste lezing over de controversiële wet. De stemming wordt woensdag verwacht. Het omstreden wetsontwerp houdt onder meer in dat organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit andere landen krijgen, zich moeten laten registreren als 'agenten' die door het buitenland worden beïnvloed. De tekst is geïnspireerd op een Russische wet die het Kremlin jarenlang heeft gebruikt om dissidenten te vervolgen.

Sinds de regerende partij Georgische Droom de tekst medio april voor de tweede keer indiende in het parlement, zijn al duizenden Georgiërs op straat gekomen. Ook bij de Europese instellingen in Brussel veroorzaakt het wetsontwerp ongerustheid. Een goedkeuring zou de kansen van Georgië teniet kunnen doen om te integreren in de EU, luidt het.

De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, heeft het geweld van de Georgische politie al veroordeeld. Hij riep de regering van Georgië op om geen geweld te gebruiken tegen betogers.

2024-05-01T10:08:47Z dg43tfdfdgfd