GYNAECOLOOG MOET VAN RECHTER IN BRUGGE DNA AFSTAAN OMDAT HIJ VERMOEDELIJK EIGEN SPERMA GEBRUIKTE VOOR INSEMINATIE

De eiser werd geboren na een kunstmatige inseminatie die zijn ouders lieten uitvoeren door de gynaecoloog in kwestie. Op basis van onder andere vergelijkingen in online-DNA-databanken kon de man op een wetenschappelijk onderbouwde manier aantonen dat de gynaecoloog vermoedelijk zijn vader is. In plaats van het zaad van een anonieme spermadonor zou de gynaecoloog indertijd dus zijn eigen zaad gebruikt hebben.

In die omstandigheden werd aan de Brugse afdeling van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen gevraagd om een vergelijkend DNA-onderzoek op te leggen. De gynaecoloog verzette zich hiertegen door te verwijzen naar de anonimiteit die donoren moeten genieten.

De rechter oordeelde echter dat in dit specifieke dossier het recht op zekerheid over de biologische afstamming voorrang heeft op het recht van de gynaecoloog om zijn biologisch vaderschap verborgen te houden. Daarom werd een deskundige aangesteld die het vergelijkend DNA-onderzoek zal moeten uitvoeren.

Dwangsom van 1.500 euro per dag

Als de gynaecoloog niet meewerkt, hangt hem per dag vertraging een dwangsom van 1.500 euro boven het hoofd. De gynaecoloog kan wel nog beroep aantekenen tegen het vonnis.

De rechtbank stelt uitdrukkelijk dat het DNA-profiel enkel mag gebruikt worden om uit te maken of de gynaecoloog al dan niet de biologische vader is van de eiser. Het mag niet aan derden worden meegedeeld of in een databank worden opgenomen.

De eiser dient ook de rechten van andere donorkinderen te respecteren. Ieder donorkind moet de individuele keuze hebben al dan niet onderzoek te voeren naar van wie men werkelijk afstamt, redeneeert de rechtbank. 

2024-05-10T11:39:03Z dg43tfdfdgfd