HAïTIAANS-CHILEENSE ZAKENMAN IN VS TOT LEVENSLANG VEROORDEELD VOOR ROL IN MOORD OP HAïTIAANSE PRESIDENT JOVENEL MOïSE

In de Verenigde Staten is een Haïtiaans-Chileense zakenman tot levenslang veroordeeld voor zijn rol in de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse in 2021. Het is de eerste veroordeling in de VS in deze zaak. Later dit jaar staan nog 10 andere verdachten terecht.

Een federale rechter in Miami heeft Rodolphe Jaar, die zowel de Haïtiaanse als de Chileense nationaliteit heeft, tot levenslang veroordeeld voor zijn rol in de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse. Moïse werd begin juli 2021 's nachts in zijn huis vermoord door gewapende Colombiaanse huurlingen. Aanvankelijk was het enkel de bedoeling om de president gevangen te nemen, maar het plan werd aangepast en hij werd doodgeschoten.

Jaar heeft de groep Colombianen naar verluidt aan wapens geholpen. De zakenman heeft ook zijn eigendom in Haïti ter beschikking gesteld aan de huurlingen om zich voor te bereiden op hun operatie. In maart pleitte hij schuldig aan samenzwering met als doel moord of ontvoering buiten de Verenigde Staten en aan het aanleveren van materiaal dat tot de dood geleid heeft.

Jaar was een informant van de Amerikaanse regering en werd een tiental jaar geleden al eens veroordeeld voor drugssmokkel. Hij was een van de 11 verdachten die op Amerikaanse bodem gearresteerd en aangeklaagd zijn voor hun rol in de dood van Moïse.

Hij is de enige die schuldig heeft gepleit en voorlopig de enige die is veroordeeld. Hij had gehoopt strafvermindering te krijgen door samen te werken met het gerecht, maar kreeg toch de maximumstraf. De 10 anderen verschijnen wellicht in juli voor de rechter, al zou hun proces nog uitgesteld kunnen worden.

In Haïti zelf zijn meer dan 40 verdachten opgepakt in deze zaak, onder wie 18 Colombiaanse huurlingen en een Haïtiaanse dokter die als "een van de hoofdverdachten" wordt beschouwd. Voor zover we weten is in Haïti nog geen enkele verdachte veroordeeld.  

2023-06-02T17:20:00Z dg43tfdfdgfd