HONDERDTAL TOERISTEN GEBLOKKEERD DOOR OVERSTROMINGEN IN NATUURRESERVAAT IN KENIA

Een honderdtal toeristen zit woensdag geblokkeerd in het nationaal reservaat van Masai Mara in het zuidwesten van Kenia, nadat de Talek-rivier na hevige regenval buiten zijn oevers is getreden.

De toeristen zitten verspreid over safaricampings en lodges, bevestigt Stephen Nakola, bestuurder bij het district Narok West. Hij wijst erop dat heel wat plaatsen onbereikbaar zijn en het dus niet helemaal duidelijk is om hoeveel toeristen het precies gaat.

Het Rode Kruis van Kenia kon al 61 mensen bevrijden met onder meer helikopters en boten. Op sommige campings werden de tenten meegesleurd door het water. Er is ook een brug over de Mara-rivier vernield. Een Duitse toeriste getuigde bij het Duitse persagentschap dpa dat de evacuatie midden in de nacht plaatsvond. Iedereen moest zijn bagage achterlaten, zegt ze.

De Keniaanse minister van Toerisme Alfred Mutua heeft de uitbaters van hotels en campings in de nationale parken opgeroepen om plannen te ontwikkelen om vakantiegangers te evacueren.

Kenia, in het oosten van Afrika, heeft al enige tijd te kampen met hevige regenval, waarschijnlijk verergerd door het klimaatfenomeen 'El Nino'. Bij overstromingen kwamen sinds maart al minstens 179 mensen om het leven. In de nacht van zondag op maandag stierven bij een dambreuk nog bijna 50 inwoners. Wegen, bruggen en andere infrastructuur raakten beschadigd. Zo'n 90 mensen zijn nog vermist, 200.000 mensen zijn dakloos.

Het Masai Mara-reservaat is erg populair bij buitenlandse toeristen wegens zijn rijke fauna: er leven onder meer leeuwen, olifanten, neushoorns, luipaarden, giraffen en nijlpaarden.

2024-05-01T16:39:16Z dg43tfdfdgfd