INVAL OEKRAïNE - RUSLAND GEBRUIKTE CLUSTERMUNITIE BIJ AANVAL OP ODESSA, ZEGT OEKRAïNE

Rusland heeft maandag clustermunitie ingezet bij de aanval op de Oekraïense havenstad Odessa. Dat heeft het openbaar ministerie van Oekraïne dinsdag gemeld op de berichtendienst Telegram.

Bij de aanval op Odessa, in het zuiden van Oekraïne, zijn maandag vijf doden gevallen. Er zijn ook meer dan dertig mensen gewond geraakt. Daarnaast raakten ook verschillende gebouwen beschadigd. Zo hebben internationale media beelden getoond van een brandend kasteel, dat in de regio wel eens het 'Harry Potterkasteel' wordt genoemd.

Het openbaar ministerie van Oekraïne zegt dat in een straal van anderhalve kilometer van de plaats van de inslag verschillende metaalfragmenten zijn aangetroffen. Oekraïne beschuldigt Rusland er nu van bewust clustermunitie te hebben ingezet om zo veel mogelijk burgers te kunnen treffen. "Het is een wapen dat willekeurig een aanzienlijk aantal slachtoffers kan maken onder de burgerbevolking", zegt het openbaar ministerie.

Met clustermunitie worden raketten en bommen aangeduid die boven het doel ontploffen in verschillende kleinere springtuigen of submunitie. De munitie is omstreden, want een groot deel komt niet meteen tot ontploffing, waardoor er ook op langere termijn een kans op gevaarlijke explosies blijft bestaan.

Sinds de Russische invasie in februari 2022 heeft Oekraïne zelf ook al clustermunitie gebruikt, zeggen mensenrechtenorganisaties. De Verenigde Staten hebben in juli vorig jaar ook gemeld dat ze Kiev van clustermunitie voorzien.

Volgens het Oslo-verdrag, dat in 2010 van kracht werd, is clustermunitie verboden. Oekraïne, Rusland en de VS hebben dat verdrag niet ondertekend.

2024-04-30T11:49:35Z dg43tfdfdgfd