INVAL OEKRAïNE - RUSLAND SCHRIJFT ARRESTATIEBEVEL UIT TEGEN ZELENSKI

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een arrestatiebevel uitgeschreven tegen de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Dat melden Russische media zaterdag.

Het Russische nieuwsagentschap Tass schrijft dat Zelenski wordt opgespoord wegens een overtreding van het Russische strafrecht. Om welke overtreding het gaat, is niet bekendgemaakt.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft Moskou al vaker beweerd dat Kiev zich schuldig maakt aan misdaden. Het offensief tegen Oekraïne wordt ook voorgesteld als een strijd tegen een "naziregime". Er zijn eerder al verschillende hooggeplaatste Oekraïense ambtenaren op de opsporingslijst geplaatst.

Ook de Estse premier Kaja Kallas en andere politici uit de Baltische staten waren door Rusland al op de lijst met gezochte personen gezet.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag had op zijn beurt dan weer een arrestatiebevel uitgeschreven tegen de Russische president Vladimir Poetin, wegens zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de deportatie van Oekraïense kinderen. Moskou heeft daarop gereageerd door ICC-rechters op de Russische lijst met gezochte personen te plaatsen.

2024-05-04T14:20:40Z dg43tfdfdgfd