"ISRAëL KAN OOK ALLEEN VERDER": PREMIER NETANYAHU NIET ONDER DE INDRUK VAN AMERIKAANSE DRUK OM OFFENSIEF IN RAFAH TE SCHRAPPEN

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat zijn land "klaar is om de strijd alleen verder te zetten, desnoods met onze blote handen". Daarmee reageert hij op de woorden van de Amerikaanse president Joe Biden. Die had gisteren gewaarschuwd dat zijn land geen aanvalswapens meer zou leveren als Israëlische troepen de stad Rafah zouden binnenvallen.

De Amerikanen maken zich al langer zorgen over een grondoffensief in Rafah, dat in het zuiden van de Gazastrook ligt. Daar zouden momenteel meer dan 1,3 miljoen mensen schuilen voor het oorlogsgeweld. Een offensief in de stad zou een bloedbad veroorzaken, zeggen de Verenigde Staten. Ook andere westerse landen hebben Israël al gevraagd om de plannen te laten varen.

Israël wil echter niet zwichten voor de internationale druk. Volgens de overheid zouden duizenden Hamasstrijders zich in de stad verschuilen. Daarnaast zouden er aanwijzingen zijn dat enkele Israëlische gijzelaars in Rafah worden vastgehouden. Enkele dagen geleden namen Israëlische tanks als de grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook in. Het leger voerde ook de luchtaanvallen op de stad op.

Toch toonde Netanyahu zich later iets milder. In een exclusief interview met de Amerikaanse televisiepresentator Dr. Phil gaf de premier namelijk aan dat hij al meermaals "meningsverschillen" heeft gehad met president Biden, maar dat hij hoopt dat ze ook nu een oplossing kunnen vinden.

2024-05-10T05:24:03Z dg43tfdfdgfd