ISRAëL VERBIEDT UITZENDINGEN NIEUWSZENDER AL JAZEERA, MATERIAAL IN BESLAG GENOMEN

De Qatarese nieuwszender Al Jazeera is een van de weinige zenders die nog journalisten heeft in de Gazastrook. Premier Netanyahu bestempelt de zender op X als een "oproerkanaal".

De Israëlische regering heeft vandaag unaniem beslist om Al Jazeera in Israël te sluiten. De Israëlische minister van Communicatie Shlomo Karhi zegt dat het gaat om een maatregel "met onmiddellijke ingang". Al Jazeera "kan niet langer vanuit Israël opereren", meldt hij via X. Volgens Karhi brengt de zender schade toe aan "de veiligheid van de staat".

De Israëlische tv-operatoren wordt gevraagd om Al Jazeera niet langer uit te zenden en in de Israëlische kantoren wordt de apparatuur van de zender in beslag genomen. De toegang tot de website wordt in Israël ook geblokkeerd. De activiteiten van Al Jazeera in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever lijken niet getroffen door de beslissing. 

"Criminele actie"

Al Jazeera zal de beslissing juridisch aanvechten. In een officieel statement heeft de zender het over een "criminele actie". Volgens de directeur van de zender probeert de "extreem-rechtse" Israëlische regering haar journalisten al een tijdlang het zwijgen op te leggen en deinst het regime er ook niet voor terug om journalisten in Gaza op te pakken of zelfs te doden. 

Het Israëlische parlement had in april een wet goedgekeurd die de mogelijkheid biedt om buitenlandse zenders te verbieden wanneer ze een bedreiging voor de nationale veiligheid vormen. De maatregel geldt dan voor 45 dagen, maar kan wel worden verlengd. 

De Mensenrechtenorganisatie van de VN betreurt de beslissing van het Israëlische kabinet "Vrije en onafhankelijke media zijn essentieel voor transparantie en verantwoording", klinkt het op X. "Nu nog meer, gezien de strenge beperkingen op verslaggeving vanuit Gaza. Vrijheid van meningsuiting is een van de belangrijkste mensenrechten. We dringen er bij de regering op aan om het verbod ongedaan te maken."

Ook Omar Shakir, de directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, heeft het over een "aanslag op de persvrijheid". "In plaats van te proberen de berichtgeving over haar wreedheden in Gaza het zwijgen op te leggen, zou de Israëlische regering moeten stoppen met het begaan ervan", voegt hij eraan toe.

"Het is sowieso heel moeilijk om nieuws te krijgen uit de Gazastrook. Al Jazeera is een van de weinige zenders die er nog verslag kan uitbrengen en ook zij worden nu geviseerd", zegt Charlotte Michiels, algemeen secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). "Het wordt nu bijzonder donker. We krijgen steeds minder info over de oorlog."

2024-05-05T16:09:07Z dg43tfdfdgfd