ISRAëLISCHE LEGER BEVEELT GEDEELTELIJKE EVACUATIE VAN RAFAH VOOR "BEPERKTE OPERATIE" TEGEN HAMAS

Palestijnse burgers ontvluchten de oostelijke delen van de stad Rafah, in het uiterste zuiden van Gaza. Ze geven gevolg aan het bevel van Israël om "tijdelijk" naar een zogenoemde humanitaire zone te trekken, meer bepaald het Al Mawasi-kamp aan de Middellandse Zee. Dat ligt een paar kilometer ten noorden van Rafah. 

Het bevel tot evacuatie zou betrekking hebben op "ongeveer 100.000 mensen" in het oosten van de stad Rafah. Het leger communiceert naar eigen zeggen door hen op te bellen of te sms'en of via folders en boodschappen in het Arabisch in de media.

Het bevel tot evacuatie voedt de vrees dat Israël zal beginnen aan een grondoffensief in Rafah. Israël plant al lange tijd een grondoffensief in Rafah, omdat die stad het laatste bolwerk van Hamas zou zijn. Maar er verblijven bijna 1,5 miljoen Palestijnse burgers, van wie velen op de vlucht zijn voor het geweld elders in de Gazastrook. Zij kunnen nergens anders heen.

Bezorgdheid neemt toe bij wereldleiders en hulporganisaties

Uit angst voor een bloedbad onder de burgers spreken wereldleiders en internationale organisaties zich uit tegen een grondoperatie. Volgens EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell voorspelt het evacuatiebevel het slechtste: meer oorlog en hongersnood. "Het is onaanvaardbaar. De Europese Unie en de internationale gemeenschap kan en moet handelen om zo'n scenario te voorkomen."

Ook Frankrijk heeft Israël opgeroepen Rafah niet binnen te vallen: "De gedwongen verplaatsing van de burgerbevolking komt neer op een oorlogsmisdaad", reageert het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, zal een grondoffensief in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook, catastrofale gevolgen hebben voor de 600.000 kinderen die zich in de stad bevinden. Honderdduizenden kinderen zijn daar nu al gewond, ondervoed, ziek of leven met een handicap.

Ook een eventueel vertrek uit Rafah houdt risico's in: op de wegen rondom de stad ligt mogelijk onontplofte munitie. Bovendien zijn de huizen en de gezondheidszorg ook grotendeels verwoest op de plaatsen waar gezinnen die vluchten zouden terechtkomen."De regio is de voorbije maanden geëvolueerd naar de gevaarlijkste plek ter wereld om kind te zijn", zegt Unicef België-woordvoerder Philippe Henon. 

Volgens de Norwegian Refugee Council zou een grondoffensief in Rafah tot de "dodelijkste fase in dit conflict" kunnen leiden, met "verschrikkelijk lijden en ongeveer 1,4 miljoen ontheemden in de regio". De organisatie klaagt ook het gebrek aan levensbelangrijke voorzieningen aan in de zogenoemde humanitaire zone. "Er is geen zekerheid dat ze er veilig zijn, dat er genoeg accommodatie is en dat ze kunnen terugkeren als het geweld stopt."

"We zijn geschokt door het bevel van Israël om ongeveer 100.000 mensen te evacueren voor de dreigende inval op Rafah, ondanks een universeel pleidooi van wereldleiders om de barbaarse aanval op Rafah te stoppen", reageert Oxfam België. "De angst in Rafah is voelbaar, mensen die al meerdere keren gedwongen werden om door Gaza te vluchten, moeten nu opnieuw verhuizen."

"Beperkte operatie"

Het Israëlische leger zegt dat de evacuatie een onderdeel van een "beperkte operatie" tegen Hamas. Of dit het begin is van een groter offensief, is niet duidelijk. Of Israël enkel luchtaanvallen plant in het oosten van Rafah of het stadsdeel ook zal binnenvallen, is dat evenmin.

Hamas noemt de gedeeltelijke evacuatie van Rafah hoe dan ook een "gevaarlijke escalatie die gevolgen zal hebben". Volgens de Palestijnse extremistische groepering zou Israël vandaag ook al luchtaanvallen uitgevoerd hebben op het oosten van Rafah, in de buurt van wijken die het bevel kregen om te evacueren. Onafhankelijke bevestiging daarvan is er nog niet.

Ook vannacht werd Rafah al gebombardeerd. Bij 2 Israëlische luchtaanvallen werden 16 Palestijnen gedood.

Israël noemt Rafah "het laatste bolwerk van Hamas". Volgens de Israëlische minister van Defensie Gallant is een operatie in Rafah noodzakelijk omdat Hamas de voorstellen over de vrijlating van gijzelaars verwerpt. Ook de aanval van Hamas nabij een grenspost in het zuiden van de Gazastrook zou de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars hebben doen vastlopen.

De onderhandelingen in Egypte werden gisteren opnieuw beëindigd zonder akkoord. Morgen zou er wel voort gepraat worden.

Netanyahu bijt van zich af

De Amerikaanse president Joe Biden gaat vandaag nog bellen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. "We hebben de Israëlische regering ons standpunt over een grootschalig grondoffensief bekendgemaak, en de president zal vandaag met premier Netanyahu praten", zegt een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad. 

In een toespraak tijdens een herdenkingsceremonie voor de Holocaust beet Netanyahu gisteren stevig van zich af en verdedigde hij de Israëlische aanpak in de Gazastrook.

"Ik zeg tegen de wereldleiders dat geen enkele druk, geen enkele beslissing van een internationaal orgaan, Israël zal verhinderen om zichzelf te verdedigen", zei Netanyahu. "Nooit meer is nu", verwees hij naar de terreuraanval van Hamas begin oktober.

Een duidelijke boodschap aan het groeiend aantal wereldleiders die de hoge menselijke tol van de oorlog in de Gazastrook aanklagen. Maar ook aan het Internationaal Gerechtshof, dat Israël al noodmaatregelen oplegde om ervoor te zorgen dat een genocide voorkomen wordt. "Als Israël alleen moet staan, zal Israël alleen staan", stelde de premier.

"Vulkaan van antisemitisme"

Netanyahu hekelde ook de "verschrikkelijke vulkaan van antisemitisme die over de hele wereld wordt ontketend tegen Israël" vanwege zijn oorlog in de Gazastrook. Netanyahu vergeleek de demonstraties op universiteiten over de hele wereld, vooral in de Verenigde Staten, met de discriminatie waaronder Joden op Duitse universiteiten leden tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

"Wat een verdraaiing van rechtvaardigheid en geschiedenis", zei hij. "De kritiek is er niet vanwege onze daden, maar omdat we bestaan... omdat we Joden zijn", aldus Netanyahu. "Vandaag staan we opnieuw tegenover vijanden die vastbesloten zijn om ons te vernietigen", meent de premier.

2024-05-06T04:26:00Z dg43tfdfdgfd