JOHN SWINNEY IS NIEUWE PARTIJLEIDER VAN SCHOTSE NATIONALISTISCHE PARTIJ

John Swinney is de nieuwe leider van de Scottish National Party (SNP), een partij die streeft naar volledige Schotse onafhankelijkheid. Hij volgt Humza Yousaf, de partijleider die vorige week zijn vertrek aankondigde, op als eerste minister. Dat heeft de partij maandag bekendgemaakt.

"Ik ben zeer vereerd dat ik ben gekozen als leider van de SNP. Ik zal alles geven om mijn partij en mijn land te dienen", schreef Swinney, die de enige kandidaat was voor de functie, op het socialemediakanaal X.

Om eerste minister te worden, moet de 60-jarige Schot nog gekozen worden door het Schotse parlement, waar de SNP geen absolute meerderheid heeft. Swinney is een veteraan in de Schotse politiek en leidde de SNP eerder tussen 2000 en 2004, toen de partij in de oppositie zat. Hij was ook viceminister-president van 2014-2023.

De grootste uitdaging voor de nieuwe leider is de Schotse Labourpartij. In de aanloop naar de algemene verkiezingen voor het Britse parlement moet hij de invloed van de partij die voor de unie tussen Schotland en het Verenigd Koninkrijk is, proberen te beperken.

De voormalige partijleider, Humza Yousaf, moest vorige week opstappen na het beëindigen van de coalitieregering met de Groenen. Het Schotse parlement diende daarna een motie van wantrouwen in, maar die haalde het afgelopen woensdag niet. De minderheidsregering kan dus voorlopig door.

2024-05-06T13:27:57Z dg43tfdfdgfd