KROONPRINSES ELISABETH GAAT AAN UNIVERSITEIT VAN HARVARD IN VS STUDEREN: "DIT WORDT EEN FANTASTISCHE ERVARING"

Van het Verenigd Koninkrijk naar de Verenigde Staten: na haar studie "History and Politics" aan het Lincoln College in Oxford zal kroonprinses Elisabeth vanaf deze zomer naar de universiteit van Harvard trekken, een van de meest prestigieuze universiteiten wereldwijd. 

In mei en juni heeft de kroonprinses nog examens, haar diploma-uitreiking volgt dan ergens in de zomer. Eind augustus zal ze dan naar de Harvard Kennedy School trekken, voor een master in Public Policy. "Ze is recent geslaagd voor de toelatingsproeven", laat het paleis weten. "De prinses werd ook geselecteerd voor een "Honorary Award" van het Fulbright Program, het internationale uitwisselingsprogramma voor onderwijs van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken."

De schoolcarrière van kroonprinses Elisabeth in een notendop:

Ze is niet enige van de koninklijke familie die naar de Verenigde Staten trekt: haar neef Joachim - zoon van Astrid en Lorenz - haalde zijn diploma bedrijfskunde ook in Harvard. Haar vader, koning Filip, studeerde dan weer politieke wetenschappen aan Stanford, een andere prestigieuze universiteit in de VS. 

Wat is Harvard, de prestigieuze universiteit waar je Elisabeth binnenkort kan vinden?

Harvard University is een van de meest prestigieuze universiteiten wereldwijd - al 22 jaar staat de universiteit bovenaan de Shanghai-ranking van beste universiteiten ter wereld - en behoort tot de zogenoemde Ivy League-scholen. Enkele trefwoorden? Hoge toelatingseisen, hoog collegegeld én veel bekende alumni. 

Dat laatste is niet overdreven: talloze bekende koppen sleten hun broek op de banken van Harvard. Volgens de laatste cijfers gaat het bijvoorbeeld om acht Amerikaanse presidenten, 162 Nobelprijswinnaars, 48 winnaars van de Pulitzer Prijs, 10 Oscarwinnaars en 108 Olympische medaillewinnaars. Bijna 190 oud-studenten zouden vandaag de dag miljardair zijn. Het zijn er te veel om op te noemen, maar we geven graag enkele voorbeelden 

  • Amerikaanse presidenten: John Adams, John Quincy Adams, Rutherford B. Hayes, Theodore Roosevelt, Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy, George W. Bush en Barack Obama (ook zijn vrouw Michelle en dochter Malia gingen naar Harvard). 
  • Acteurs, televisiesterren en auteurs: denk aan Natalie Portman, Matt Damon, Conan O'Brien, Margaret Atwood, T.S. Eliot
  • Wetenschappers, Nobelprijswinnaars, hoge figuren: astronaut Michael Collins, fysicus Robert Oppenheimer, Nobelprijswinnaars en politiekers Al Gore en Henry Kissinger, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon.

Een leuk weetje: ook techreuzen als Mark Zuckerberg en Bill Gates zaten allebei (even) op Harvard University, maar ze maakten hun studies niet af.

De school werd opgericht op 8 september 1636, wat haar meteen de oudste universiteit van de Verenigde Staten maakt. In eerste instantie wilde de school predikanten opleiden. Harvard University dankt zijn naam aan John Harvard, die enkele jaren later geld en boeken schonk aan de universiteit. Uit dankbaarheid kreeg het college zijn naam. 

Momenteel zijn er iets meer dan 25.000 studenten en 19.000 medewerkers en docenten, verspreid over verschillende campussen, die hoofdzakelijk in Cambridge, Massachusetts liggen. 

Kroonprinses Elisabeth zal aan de campus van de Kennedy School studeren. Op de website staat te lezen dat het de missie van de Kennedy School is om "het overheidsbeleid en het leiderschap te verbeteren, zodat mensen in veiligere, vrijere, rechtvaardigere en welvarendere samenlevingen kunnen leven". 

Hoe geraak je er binnen?

Philippe Van Parijs, professor-emeritus filosofie aan de UCL, doceerde jarenlang halftijds aan Harvard. Harvard binnen geraken is moeilijk, maar veel minder voor een master dan een bachelor, vertelt in De Wereld Vandaag op Radio 1?

"Toen ik er docent was, waren er voor de bacheloropleiding alleen al 80 medewerkers het hele jaar door voltijds bezig met het toetsen van toelatingsvoorwaarden van de kandidaat-studenten. Het gaat dan voor de overgrote meerderheid om Amerikaanse studenten. Hun aanvraag wordt beoordeeld op basis van hun resultaten in het middelbaar, maar er wordt ook gekeken naar hun prestaties in buitenschoolse activiteiten en hun persoonlijke levensloop."

Prinses Elisabeth gaat er een master in Public Policy volgen. "Daar is het publiek veel internationaler en geldt die intensieve toelatingsprocedure niet. Er wordt vooral gekeken naar de academische aanbevelingsbrieven van vroegere professoren. In het geval van Elisabeth dus de referenties van de proffen in Oxford en die van de Koninklijke Militaire School."

"De Kennedy School is een fantastische ervaring, zeker wanneer de Republikeinen aan de macht zijn. Er wordt wel eens gezegd dat wanneer de Democraten de regering leiden de Kennedy School leegloopt omdat alle professoren dan in de administratie in Washington zitten."

Los van de inhoud van de cursussen zal dit voor haar een onvergetelijke ervaring worden, denkt Van Parijs. "Het is niet alleen een privilege om op zo’n elite-universiteit te zitten, maar Elisabeth zal er ook in contact komen met de meest interessante mensen uit alle hoeken van de wereld. De proffen zijn er van een zeer hoge kwaliteit en er gebeurt altijd wel iets."

“Er zal natuurlijk een vorm van bescherming nodig zijn, maar ik ben er zeker van dat daar mensen zullen zitten die niet weten dat België bestaat, dus ze zal in Cambridge Massachusetts zeker van meer van anonimiteit kunnen genieten dan in de straten van Brussel.”

2024-05-07T10:15:23Z dg43tfdfdgfd