MINIMALISTISCHE KUNSTENAAR FRANK STELLA OVERLEDEN

Frank Stella, de Amerikaanse schilder/beeldhouwer, is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media zaterdag. Stella was een sleutelfiguur in de naoorlogse Amerikaanse kunst, vooral met zijn vroege minimalistische werken. Hij stierf in zijn appartement in Manhattan aan lymfeklierkanker.

Stella begon zijn carrière met schilderijen die contrasteerden met het abstract expressionisme van die tijd, waarbij hij weinig kleuren gebruikte. Tot zijn vroege werk behoorde een serie schilderijen met precieze zwarte lijnen op een leeg doek, die de Amerikaanse kunstwereld en daarbuiten stormenderhand veroverden.

Frank Stella werd al voor zijn 25ste erkend als een belangrijke Amerikaanse kunstenaar en zette zijn carrière meer dan zestig jaar voort.

Later verkende hij kleur en vorm en maakte hij af en toe onregelmatig gevormde schilderijen met geometrische patronen. In de jaren 1970 en 1980 ging Stella zich steeds meer toeleggen op driedimensionale werken. Hij verwerkte aluminium en glasvezel in zijn werk en maakte vervolgens monumentale sculpturen.

Het Museum of Modern Art in New York wijdde twee retrospectieven aan Stella, in 1970 en 1987.

2024-05-05T02:52:41Z dg43tfdfdgfd