NIEUW PROTEST TEGEN WET OVER BUITENLANDSE INVLOED NA STEMMING IN GEORGISCHE PARLEMENT

In de Georgische hoofdstad Tbilisi zijn woensdagavond opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om de intrekking te eisen van het wetsontwerp over 'buitenlandse agenten'. Eerder op de dag had het omstreden voorstel in een tweede - en voorlaatste - lezing nog de goedkeuring gekregen van het parlement.

De manifestanten, die zich verzameld hebben voor het parlementsgebouw, zwaaien met Georgische en Europese vlaggen. Ze proberen ook de toegang tot het gebouw te blokkeren, zo stellen journalisten ter plaatse vast.

De protestactie ontstond kort nadat in het parlement een tweede stemming over het wetsontwerp had plaatsgevonden. In totaal 83 volksvertegenwoordigers hebben zich achter het voorstel geschaard. Er stemden ook 23 parlementsleden tegen. Regeringspartij Georgische Droom hoopt binnen een tweetal weken, bij de derde lezing van het wetsontwerp, een definitieve goedkeuring te kunnen afdwingen.

De verwachting is dat president Salome Zoerabisjvili haar vetorecht zal gebruiken, maar Georgische Droom beschikt over voldoende zetels om het veto te herroepen.

Het omstreden wetsontwerp houdt onder meer in dat organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit andere landen krijgen, zich moeten laten registreren als 'agenten' die door het buitenland worden beïnvloed. De tekst is geïnspireerd op een Russische wet die het Kremlin jarenlang heeft gebruikt om dissidenten te vervolgen.

Tegenstanders vinden dat de wet te repressief is. Ze vrezen ook dat de toenadering tot de Europese Unie wordt bemoeilijkt. Georgië heeft al jaren de ambitie om de betrekkingen met het westen te verdiepen, maar de regerende partij wordt er door de oppositie van beschuldigd het land ongemerkt dichter bij Rusland te willen brengen.

2024-05-01T18:39:41Z dg43tfdfdgfd